1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Kogutakse Eesti hipikultuurile viitavat materjali
Kogutakse Eesti hipikultuurile viitavat materjali

Kogutakse Eesti hipikultuurile viitavat materjali

Kogutakse Eesti hipikultuurile viitavat materjali_Riho BaumannEesti Rahva Muuseumis on valmimas näitus “Nõukogude lillelapsed”, kus käsitletakse 1970ndate aastate hipikultuuri ilminguid Eestis. Näituse korraldajad kutsuvad üles kaasa aitama näituse valmimisele ning ERMi kogude täiendamisele, kogudes teemakohaseid esemeid, fotosid ja videomaterjali. Näituse kuraatorid on Terje Toomistu ja Kiwa.

„Enamik eestlasi ei teadnud siis ja ei tea ka praegu, et ka siinpool raudset eesriiet kujunes 1970ndatel välja nö lillelaste kontrakultuur, mis irdus ametlikust ideoloogiast. Eesti kontekstist on see teema läbi uurimata ja dokumenteerimata, üks vähestest teostest sel teemal on Vladimir Wiedemanni raamat „Maagide kool“. Wiedemanni hiljutine väljailmumine ja tema intervjueerimine oli ka oluline põhjus, miks me seda teemat uurima hakkasime,“ rääkis näituse kuraator Kiwa.

Kogutavad materjalid võiksid viidata sellele, kuidas sotsialistliku korra tingimustes säilitati individuaalsus, alternatiivne mõtlemisviis ja elustiil. Näitusele ja ERMi kogudesse on väga oodatud näiteks kõnealusele ajastule ja meelsusele vastavad riietusesemed ja aksessuaarid, esoteerika ja vaimsete praktikatega seotud esemed, tol ajal keelatud kirjandusteosed ja samizdat kirjandus, isetehtud muusikainstrumendid jne. Üleantavate esemete kohta soovib muuseum võimalikult täpset lugu või legendi.

Materjale oodatakse kuni 20. veebruarini ERMi peamajja Veski tn 32, Tartus. Kontakt: ERMi peavarahoidja Riina Reinvelt,riina.reinvelt@erm.ee, tel735 0406. Tuues temaatilisi esemeid näituse eksponaatideks, tagastatakse need septembris 2013.

Head Uudised GoodNews