1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KOLM AASTAT KESTNUD PROJEKT! Jääkarude uus jäine kodu on reaalsem kui kunagi varem
KOLM AASTAT KESTNUD PROJEKT! Jääkarude uus jäine kodu on reaalsem kui kunagi varem

KOLM AASTAT KESTNUD PROJEKT! Jääkarude uus jäine kodu on reaalsem kui kunagi varem

Veronika Padar-Head uudised
Veronika Padar

Toredate inimeste algatatud projekt “Jääkaru uus kodu” on jõudnud sinnamaale, kus raha ehituse edukaks alustamiseks on olemas, polaariumi valmise tähtaegki enam-vähem paika pandud, kuid see ei tähenda, et ettevõtmise meeskond oleks ennast nüüd lõdvaks lasknud. Projektiga töötatakse edasi ja ees koidab juba “Tiigrioru” loomise mõte. Tallinna loomaaia loomade abistamisest räägib jääkaruprojekti eestvedaja Veronika Padar.

Kui pikalt on “Jääkaru uus kodu” projekt kestnud?

Jääkaruprojekt on nüüd tänaseks kestnud 3 aastat. Alguse sai see 2012. aasta septembrikuus, kui sai Mati Kaalu juurde mindud plaaniga, et tuleb midagi ära teha. Kui antud projekt käivitus, siis esialgu tuli enamus mõtteid ja ideid omal käel realiseerida. Seega siinkohal pean suure tänu ütlema ka oma lähedastele, kes vaatasid sellel ajal 9-kuust pisipõnni ja lasid emal samaaegselt korjanduskastidega mööda kaubanduskeskuseid ringi kihutada. Hiljem, kui astusin Loomaia Sõprade Seltsi, tuli töökaid abikäsi juba juurde ja sai tegevusi ka jaotatud.

Kui paljud inimesed on projektile enda õla alla pannud ja kes nad on?

Ilmselt ei lähe mul mitte kunagi meelest esimene pidulik tseremoonia 2012. aasta sügisel kui telefonioperaatorid Elisa, Tele2 ja EMT, praegune Telia, avasid jääkarude hüvanguks oma toetusliinid. Hinges oli ütlemata tore tunne, et esimesed sammud on astutud. Firma Avaster OÜ tegi meile toetuskorras annetuskastid, iga kasti paigutamine kas kaubanduskeskusesse või kinno oli kui väike töövõit, informeerimaks inimesi antud olukorrast. Kui firma Innopolis Arhitektite poolt valmis 3D versioon polaariumist ja me kõik nägime oma silmaga, et uus polaarium hakkab välja nägema väga äge, ei olnud kahtlustki, et tuleb toimetada edasi, veelgi suuremalt ja veelgi vingemalt, mida ongi läbi erinevate ürituste ja teavitustöö ka tehtud.Tänaseks päevaks on antud projektis kaasa aidanud palju head inimesed, Loomaaia ja Sõprade seltsi liikmed, sponsorid, Vabariigi president, Tallinna linnavalitsus.

JK

Millised on olnud põhilised ja suuremad meeskonnaga korraldatud ettevõtmised projekti hüvanguks?

Koostöös Loomaaia ja Sõprade Seltsiga on tehtud karude jaoks põnevaid üritusi. Üsna varsti, 27. veebruaril, on Tallinna Loomaaias tulemas Rahvusvaheline Jääkaru Päev – seda päeva tähistataksegi ülemaailmselt alati just sel kuupäeval. Selle päeva eesmärk on teadvustada inimestele, kuidas kliima soojenemine mõjutab jääkarude elu terves maailmas. Iga inimene võiks mõelda veidikene sellele, kas tema oma igapäevase tegevusega suudab kaasa aidata sellele, et kliima soojenemist vähendada. Ühelt poolt on jääkarupäev suunatud mõmmikutele, aga teisalt on see  üks tore meeleolukas perepäev kus jätkub tegemist nii suurematele kui ka väiksematele.

pilt_28

Milline on projekti praegune seis?

Antud projektiga on jõutud sinnamaani, et kevadel kuulutatakse välja ehitushange ja ilmselt juulikuus hakkab esimene ehitusetapp pihta. Jääkarude uus kodu peaks kõikide eelduste kohaselt valmima umbes aastaga.

Tuleb välja, et Nora nimelisi jääkarusid on ka mujal loomaaedades – kui tihedalt teete koostööd teiste loomaaedadega?

Kui meie jääkaru tüdruk sündis, siis mõeldi, et mida talle küll nimeks panna – mõte Nora tekkis sellest, et tema vanemad on isakaru Nord ja ema Friida. Tänaseks päevaks ei ole meie Nora üldse enam ainukene sellise nimega karutüdruk. Nimelt on Columbuse loomaaias nüüd samuti jääkarupoeg Nora, kelle ema oli Aurora ja isa Nanuq.  Paraku ei ole antud loomaiast õnnestunud rohkem informatsiooni selle karupoja tegemiste kohta saada. Vast tuleviks on võimalik arendada ka loomaaedade suhtlusvõrgustikku sellisele tasandile, kus taolise info jagamine muutub loomaaedade vahel täiesti tavapäraseks.

Vaida_Maaja_Kitsing_suur

Millal projekt lõpeb ja mis eesmärgid on edasiseks – kas võtate ette näiteks tiigri, ninasarviku või lõvi?

Kui antud jääkaru projekt realiseerub ja valmis saab, siis ootab oma järge tiigrite uus elupaik – tiigriorg, mis kindlasti saab olema sama atraktiivne kui uus polaarium. Loomaaias tegevusi jätkub –  loomaaia kollektsioonist on puudu veel nii mõnigi eksootiline loom, kelle elupaika on vaja tulevikus kujundada, et loomaaed oleks külastajale veelgi toredam ja atraktiivsem.

Joanna Müür

Head Uudised GoodNews