1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KOOS KODUS I Eesti Vabaõhumuuseum kolib interneti kaudu sinu koduse jaanitule äärde
KOOS KODUS I Eesti Vabaõhumuuseum kolib interneti kaudu sinu koduse jaanitule äärde

KOOS KODUS I Eesti Vabaõhumuuseum kolib interneti kaudu sinu koduse jaanitule äärde

Eesti Vabaõhumuuseum tähistab sel aastal jaanipäeva suure rahvapeo asemel digijaanikuga. 23. juunil kell 19-24 saab Postimehe ülekande vahendusel osa meeleolukast jaanipeost „Koos kodus“, mis aitab värvika kaaslasena läbi õhtu kulgeda.

Digijaanide programmijuhi Merike Puura sõnul on jaaniõhtu ülekanne kantud ideest tähistada aasta valgeimat õhtut perekeskselt, nii nagu oli kombeks paar sajandit tagasi.

„Tänapäeval populaarseks saanud suurte meelelahutuslike jaanitulede kõrval peeti vanasti ka maagilise tähendusega väiksemaid tulesid, mille äärde koguneti pereringis. Tule ääres istudes oli omade keskel mõnus süüa-juua, nalja visata ja lugusid rääkida ning ka lihtsalt tulle vahtides ümbritseva loodusega üheks saada. Praegu, kui suuri kogunemisi ei soosita, on parim aeg taaselustada esivanemate kombed. Vabaõhumuuseumi jaaniõhtu ülekanne on hea kaaslane, ükskõik, kas viibitakse koduaias lõkke ja grilli ümber või hoopis olude sunnil korteris nelja seina vahel,“ sõnas Puura.

Jaaniõhtu programm pakub killukesi suvise pööriöö kombestikust ning ajaloopildikesi erinevate sajandite jaanipidustustest. Kavast leiab muusikalisi vahepalu ja tantsuõpetust, avatud on ka ennustajakoda, kuhu julgemad vaatajad saavad helistada. Tuju hoiavad üleval õhtujuhid, kes teevad otselülitusi suvisest vabaõhumuuseumist. Õhtust ei puudu ka jaanilõke ega Koidu ja Hämariku kohtumine Kopli lahel.

Eesti Vabaõhumuuseumi sotsiaalmeediast leiab palju põnevat ja kasulikku jaaniaja kohta terve juunikuu vältel: saab õppida pärga punuma, lõket ja saunavihtasid tegema ning jaanimänge mängima.

Jaaniõhtu ülekandepartner on Postimees.

Head Uudised GoodNews