1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kuidas olla suvel aktiivne?
Kuidas olla suvel aktiivne?

Kuidas olla suvel aktiivne?

Suvi on üks mõnusamaid aastaaegu: rohkem päevavalgust, mõnusamad temperatuurid ja tärganud loodus. Koolivaba aeg ja puhkused töökohtadest tähendavad rohkem vaba aega nii noorematele kui vanematele. Siit leiad häid mõtteid, kuidas garanteerida, et suvised päevad mööduksid aktiivselt ning toredalt. Ka vaid tund või paar iga päev õues olemist on suureks abiks, et tunda end nii füüsiliselt kui vaimselt paremini.

Jalgratastega jõuab igale poole

Suvine rattasõit on üks paremaid lahendusi, kuidas oma aega veeta! Ratast võib kasutada nii autosõidu asendamiseks – poodi, kohvikusse, randa, sõpradele külla – kui ka eraldiseisvaks ettevõtmiseks.

Järjest rohkem on rajatud kergliiklusteid, mida mööda on mugav ning kerge sõita nii linnas kui ka maapiirkondades. Vastupidavad maastikurattad on aga viisiks, kuidas jõuda sinna, kuhu linnarattaga ei saa. Metsarajad, liivarannad ja kerged künkad on kohtadeks, mille avastamisel on maastikurattad õigeks valikuks.

Rattasõitudele saab kaasata pere kõik liikmed. Õiges suuruses jalgrattad on võtmeks, et aidata lastel avastada põnevat kaherattaliste maailma. Lastega saab teha lausa võistluse – kas jaksatakse ühe hooga vändata ühe või teise sihtpunktini? Või kui kaua võtab aega, et läbida rattal kaks, viis või seitse kilomeetrit.

Tõukerattad sobivad kõigile

Teiseks väga heaks lahenduseks on tõukerattad. Neid võib kasutada nii jalgrataste täienduseks kui ka asenduseks. Viimast näiteks juhul, kui sul ei ole kohta jalgrataste hoidmiseks või transportimiseks. Tõukerattad on äärmiselt kompaktsed ehk need saab endaga igale poole kaasa võtta ning ka kergelt hoiustada.

Populaarsed tõukerattad lastele ei ole mõeldud ainult liikumisvahendiks. Juba pooleteise aastased põngerjad võivad tõukeratast vägagi oskuslikult kasutada. Tõukerattad lastele on tohutult suureks abiks, et mitmes mõttes areneda.

Tõukerattale hoo andmine arendab koordinatsiooni – jalaga tõukamine nõuab oskust seista ühel jalal, hoides samal ajal kätega kinni tõukeratta lenksudest ja kasutades tasakaalu säilitamiseks oma keha. Jäme- ja peenmotoorika on laste arengu jaoks äärmiselt oluline. Mõelda kasvõi sellele, kui laps peab ise tõukeratast ühest kohast teise kandma – kasvõi treppidest üles – või seda kokku panema. Unustada ei saa ka enesekindlust ning õppimisvõimalust, kui ratta- või tõukerattasõit läheb edukalt.

Avasta ümbritsevat maailma

Paki seljakotti või autosse madrats, telk ja magamiskott ning seiklus võibki alata! Koos perega matkamine on toredaks viisiks, et õppida tundma loodust, veeta aega oma lähedastega ja korjata mälestusi. Alati ei ole vajalik ka magamiskott ega muud matkavahendid. Mõtle ka lühematele matkadele, mis ei nõua ööbimist. Võib juhtuda, et avastad mõne toreda kodulähedase matkaraja, mille olemasolust ei teadnud sa midagi!

Kui läheduses ei ole ühtegi põnevat matkarada, miks mitte minna randa või isegi linna parki? Kaasa võib võtta piknikukorvi, mõned põnevad õuemänguasjad nagu lendavate taldrikute komplekt või ka raamatud, mida koos lugeda.

Ära unusta ujumist!

Kõrgemad temperatuurid tähendavad ka seda, et kõik õuetegevused on lihtsamad ning nauditavamad. Seetõttu tasub suvisel ajal autoga ringi liikudes hoida autos ka ujumisriideid ning rätikuid. Kui vähegi võimalik, pole keeruline autoga peatuda ning kiirelt ujuma minna. Sobivad jõekäärud, tiigid ja järved ja kutsuvad rannad. Mõnikord on just kiire suplus see, mida vaja!

Head Uudised GoodNews