1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kuidas orienteerud sina mõiste “ametnikueetika” raames?
Kuidas orienteerud sina mõiste “ametnikueetika” raames?

Kuidas orienteerud sina mõiste “ametnikueetika” raames?

TAEVAS4Ametnikueetika on üks kutse-eetikatest. Ametnikueetika kesksed küsimused on: kuidas ametnik peaks toimima; mis on avalikus teenistuses töötades õige.

Ametnikel on seoses avaliku võimu teostamise ning sellest tulenevate volitustega meie kõigi elu üle suur mõju. Ametnik võib avalikes huvides suunata inimeste käitumist ning valmistada ette ja võtta vastu ühiskonda puudutavaid otsuseid. Seetõttu kehtib ametnike suhtes kõrgendatud usaldatavuse nõue ning ka muud kõrgemad nõudmised – neilt oodatakse rohkem kui tavalistelt ühiskonnaliikmetelt. Seega eeldab avaliku võimu teostamine ametnikelt seaduskuulekat ja eetilist käitumist, tegutsemist avalikes huvides.

Ametniku käitumist mõjutavad tema isiklikud väärtused, ametialased väärtused, organisatsiooni väärtused, seadused ning avalik huvi. Sageli kuulub otsustusprotsessi juurde, et ametnik defineeriks avaliku huvi ning lähtuks sellest.

Selleks, et tagada ametnike eetilist käitumist, on nende tegevus põhiseaduse, seaduste, eetikakoodeksite, protseduurireeglite ja muude õigusaktidega, samuti ka nende normide täitmist jälgivate institutsioonidega (ombudsman, politsei, eetikakomitee, kolleegid jne) piiritletud.

Ametnikueetika probleemsed küsimused on seotud korruptsiooni, huvide konflikti, pealekaebamise, altkäemaksu, töö- ja tegevuspiirangutega (nt osalemine poliitikas, ettevõtluses jne).

Uuri lisaks, mis on avaliku teenistuse eetika SIIT!

ALLIKAS: TÜ EETIKAVEEB

Loe materjalide kohta lähemalt SIIT!

 

Head Uudised GoodNews