1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Kumu näitab filmi pungi ristiemast
Kumu näitab filmi pungi ristiemast

Kumu näitab filmi pungi ristiemast

Vähestel naistel on olnud rokkmuusikas nii suur mõju nagu Patti Smithil.

Tema 1975. aastal ilmunud plaati „Horses”, mille esimene laul algas sõnadega „Jeesus suri kellegi pattude eest, aga mitte minu omade”, peetakse üheks pungi nurgakiviks. Selle mässumeelse autori elust ja loomingust on ikka ja jälle põhjust rääkida – hea ülevaate sellest annab film „Punkar ja poeet. Patti Smith” (Patti Smith, la poésie du punk), mis linastub kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide programmis.

Patti Smith. Foto: kaader filmist

New Yorgi underground, Robert Mapplethorpe, Chelsea hotell, muusikaline karjäär, luule, kunst… – Prantsuse dokumentalistid Sophie Peyrard ja Anne Cutaia toovad vaatajate ette kõik selle, mis on mänginud Patti Smithi elus olulist rolli.

Iseäranis suure väärtusega on filmis kasutatav arhiivimaterjal ja harukordsed kontsertsalvestused, millest osa jõuab laiema publiku ette esimest korda.

„Ma ei ole kunagi olnud normaalne – ma olen normaalne ainult ekstsentrilises mõttes,” tunnistab Smith ise sessinatses linateoses.

Film valmis Patti Smithi 75. sünnipäevaks.

Kolmapäeval, 25. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse punkkultuuri uurija ja etnoloog Aimar Ventsel.

Sissepääs prii.

Head Uudised GoodNews