1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kumu tähistab seitsmendat sünnipäeva
Kumu tähistab seitsmendat sünnipäeva

Kumu tähistab seitsmendat sünnipäeva

17. veebruaril Kumu kunstimuuseumis toimuv sünnipäevaprogramm „Koort ja Kurvitz – tajumise kunst” tutvustab eri ajastutest pärit kunstiklassikuid Jaan Koorti ja Raoul Kurvitzat. Päeva jooksul saavad igas vanuses külalised osaleda ainulaadses interaktiivses mängus, külastada giidi juhtimisel näitusi, aatriumis on loomingulisteks tegevusteks avatud kunstiateljee.

Kumu kohvikus Bonaparte pakutakse erimenüüd, mille peakokk Vitali Tihhonov on loonud Koorti ja Kurvitza näitustest inspireeritult. Muuseumipoes on valik Eesti Kunstimuuseumi trükiseid soodushinnaga.

„Koorti ajatud skulptuurid ja Kurvitza kõrgustesse küündivad installatsioonid annavad võimaluse kõrvutada tänapäeva ja ajalugu, modernismi ja postmodernismi ning tajuda eesti kunstis aastasaja jooksul toimunud märgilisi muutusi,” ütles Kumu kunstimuuseumi direktor Anu Liivak. „Kumu sünnipäevaprogrammis on oodatud kaasa lööma kõik – pere vanimatest noorimateni.”

Ekskursioonid:

Kl 12.00 Näitust „Modernismiaja klassikud. Jaan Koort” tutvustab kuraator Juta Kivimäe
Kl 13.00 Raoul Kurvitzaga kunstniku personaalnäitusel. Vestlusringi modereerib kunstiteadlane Marie Vellevoog
Kl 14.00 Koort ja Kurvitz. Näitusi tutvustab kunstiteadlane Karin Taidre (vene keeles)
Kl 15.00 Näitust „Modernismiaja klassikud. Jaan Koort” tutvustab kuraator Juta Kivimäe
Kl 16.00 Skulptuurist installatsioonini. Kunstimõiste laienemine 20. sajandil. Ekskursiooni juhib kunstiteadlane Marie Vellevoog

Loeng „Muusika ja kujutav kunst” Kumu hariduskeskuse auditooriumis:

Kl 14.00 Lektor kunstiteadlane Helena Risthein (eesti keeles)
Kl 16.00 Lektor kunstiteadlane Helena Risthein (vene keeles)

Terve päeva toimub Koorti ja Kurvitza näitustel interaktiivne programm „Mäng meeltele”, mis pakub valitud teoste juures põnevaid tajuelamusi. Seitse peatust pakuvad seitset erinevat tajuelamust. Kas nägemismeelt kasutamata on võimalik kunsti näha? Millised pildid loob meile silme ette kunsti kuulamine? Mis tunne on silitada metskitse, mida me muidu kunagi muuseumis teha ei tohi? Individuaalset teekonda tajumise kunsti juurde aitab läbida juhis ja juhendaja.

Kumu aatriumis on loomingulisteks tegevusteks avatud kunstiateljee. Külastajad saavad nähtud motiividel luua teose, mis on avalikult eksponeeritud kogu päeva jooksul. Igaüks on oodatud jäädvustama oma isiklikke elamusi, meeleolu ja saadud kogemust. Lastele on avatud kunstistuudio, kus saab näitustel nähtud motiivide ja teemade põhjal joonistada.

17. veebruaril on Kumu kunstimuuseum (Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn) avatud kl 11–18.

 

Head Uudised GoodNews