1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. KUNST MUUDAB MAAILMA I Performance kunstnik Al Paldrok: loomingulisus ja loominguline protsess on osa inimese arengust
KUNST MUUDAB MAAILMA I Performance kunstnik Al Paldrok: loomingulisus ja loominguline protsess on osa inimese arengust

KUNST MUUDAB MAAILMA I Performance kunstnik Al Paldrok: loomingulisus ja loominguline protsess on osa inimese arengust

Eesti performance kunstnik Al Paldrok ehk Anonymous Boh selgitab, et kunsti üks eesmärke on pakkuda ühiskonnale alternatiivseid võimalusi selle toimimiseks. Kunst muudab maailma tänu ülemaailmse loomingulise jõu ühistegevusele ideede ja mõtete kaudu, loomingulise protsessi kaudu.

Kunst muudab maailma tänu ülemaailmse loomingulise jõu ühistegevusele ideede ja mõtete kaudu, loomingulise protsessi kaudu.

Kunsti põhiline jõud on protsessis

Üksik kunstiteos võib muuta maailma individuaalsel tasandil, aga kunsti põhiline jõud on selle protsessis. “Näiteks alkeemikute eesmärk oli teha kivist kulda. Selle protsessi kõrvalproduktina leiutati püssirohi, avastati kogu Mendelejevi tabel, loodi arstirohud, aga neid see ei huvitanud, nemad tahtsid ikkagi teha kivist kulda. Samamoodi on seotud ka loominguline protsess ja üksikud teosed,” võrdleb Al Paldrok.

Ta lisab, et meile tänapäeval enesestmõistetavatena näivad asjad – orjuse kaotamine, demokraatia, veel suhteliselt hiljuti naiste haridus ja valimisõigus, on tulnud siia maailma just selle mõttejõu tulemusena. Loovinimesed on aastasadu kõigepealt võidelnud ja ka surnud nende saavutamise nimel.

Al Paldrok on kindel, et tõeline kunstnik teeb kunsti igas olukorras. Kirjanik kirjutab raamatuid, stsenarist stsenaariume, maalikunstnik maalib ja helilooja kirjutab muusikat. “Meil pandeemia ajal paljuräägitud kultuurivaldkonna kriis ei räägi tegelikult kultuurist, vaid hoopis meelelahutusest. Kultuur ei ole meelelahutus. Meelelahutus ei ole kultuur,” räägib ta.

Loovinimesed on aastasadu kõigepealt võidelnud ja ka surnud nende saavutamise nimel.

Al selgitab, et loomingulisus ja loominguline protsess on loomulik osa inimese arengust. Kohanemisvõime on inimintelligentsi üks tähtsamaid karakteristikuid. Maailm on pidevas muutumises, sellest arusaamine ja loominguline lähenemine mistahes protsessidele aitab inimesed välja igasugustest esmapilgul ka võimatutena näivatest olukordadest.

Maailm on pidevas muutumises, sellest arusaamine ja loominguline lähenemine mistahes protsessidele aitab inimesed välja igasugustest esmapilgul ka võimatutena näivatest olukordadest.

Kunst Pärnust Texaseni

Al Paldroki kunstirühmitus Non Grata on olnud mööduval aastal tegus – Non Grata viis sellel suvel Pärnus läbi Loovpealinna idee, näidates kolme kuu vältel, mis võiks olla loovpealinna potentsiaal, kui inimesed ja institutsioonid koos pingutaksid ühise eesmärgi nimel. Pärnusse tekkis Loovlinnak, linn täitus monumentaalteoste, kõrgkvaliteetsete näituste, etenduste ja kontsertidega. Pärnus toimusid Lembit Sarapuu, Jüri Arraku, Marju Mutsu, Leonhard Lapini ja teiste klassikute näitused, Diverse Universe performance’id eesotsas Jaan Toomiku, Jüri Ojaveri,  Kiwa ja Erki Kasemetsaga.

Pärnusse toodi Andra Orni organiseeritav Art Week, rannaseenel korraldati koostöös Sven Grünbergi teos “Hingus” ja Jan Kausi ja Jaan Malini “Keerub keerdus ehk Per aspera ad absurdum?”

Esmakordselt toimus Pärnu rahvusvaheline suveakadeemia koostöös Tartu Ülikooli kolledžiga. Aasta lõpus esines Non Grata Miami Art Baselil, Bob Rauschenbergi galeriis Fort Myersis Floridas ja legendaarses Noutsoh Houstonis, Texases.

Mis edasi? 

  • Uuel aastal aga kohe jaanuaris toimuvad Non Grata esinemised New Yorgis, Manhattanil. New-yorklased Amber ja Alvin Adadevoh jätkavad Non Grata koostöös produktsioonifirmaga Nafta dokumentaali tegemist Texases ja seejärel Eestis.
  • Märtsis käivitab Non Grata Pärnus rahvusvahelise loomeresidentuuri.
  • Suvel tähistab In Graafika raames oma 75. juubelit retrospektiivse ülevaatenäitusega elav klassik Leonhard Lapin ja 85 aastane vanameister Tõnis Laanemaa. Oodata on vingeid näitusi ja aktsioone.
Head Uudised GoodNews