1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunstnikupalka hakatakse maksma lisaks veel viiele kunstnikule
Kunstnikupalka hakatakse maksma lisaks veel viiele kunstnikule

Kunstnikupalka hakatakse maksma lisaks veel viiele kunstnikule

Uue kultuurieelarvega laieneb alates 2023. aastast loomepalkade meede 5 kunstnikupalga võrra. Samuti tõuseb koos kõrgharidusega kultuuritöötaja miinimumpalgaga kunstniku- ja kirjanikupalk 1760 euroni kuus.

„Kui ma mõtlen kultuurile, siis mõtlen ennekõike meie valdkonna inimeste väärtustamisele. Loomepalkade meede aitab meie kõige väljapaistvamatel loojatel keskenduda kolme aasta jooksul loomingule. Palgatõus on võimalus, mis loob eeldused ja kindlustunde oma tööga jätkata,“ ütles kultuuriminister Piret Hartman.

„Kunstnikupalga saajate arvu suurendamine aitab kunsti valdkonnas vähendada vabakutseliste loovisikute tasustamise ja sotsiaalsete garantiide probleeme ning liikuda kunstnike töö õiglase tasustamise suunas,” ütles Kunstnike Liidu president Elin Kard.

Uuest aastast hakkab kunstnikupalka saama kokku 20 inimest. Raha palga maksmiseks eraldab Kultuuriministeerium toetusena loomeliidule. Ühe palga suurus on 1,1 kõrgharidusega kultuuritöötaja miinimumpalka koos kõigi maksudega. Palka maksab loomeliit avaliku konkursi alusel valitud isikutele kolme aasta vältel.

Head Uudised GoodNews