1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Arhitektuur
  4. Kuressaare turuhoone arhitektuurikonkurss tõi huvitavaid lahendusi
Kuressaare turuhoone arhitektuurikonkurss tõi huvitavaid lahendusi

Kuressaare turuhoone arhitektuurikonkurss tõi huvitavaid lahendusi

Saaremaa vallavalitsus koostöös sisearhitektide liiduga korraldas Kuressaare turuhoone arhitektuurivõistluse, millega otsiti parimat arhitektuurset ideed kavandatavale Lääne-Eesti saarte biosfääri programmiala multifunktsionaalsele keskusele.

Arhitektuurse ideekonkursi eesmärk oli parima tervikliku ideekavandi ja visiooni saamine Saaremaa turuhoonele ja seda ümbritsevale õuealale. Turuhoone lahendus peab lähteülesande kohaselt olema ümbruskonna ruumi elavdav, fantaasiarikas ja hästi komponeeritud teos. Eelduseks oli õppimist ja õpetamist toetav multifunktsionaalse ruumi ja näitusepinna loomine turuhoone väljakule.

Konkursile saabus tähtaegselt kolm tööd, mida hindas žürii koosseisus: abivallavanem Kristiina Maripuu (juhataja), Saaremaa vallavalitsuse arhitekt Piret Miller ja arenduse peaspetsialist Käthe Pihlak, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm, sisearhitektid Kai Laanmets ja Eeva Masso, volitatud arhitekt-ekspert Tomomi Hayashi ja muinsuskaitseameti vanalinnade nõunik Kaarel Truu.

Žürii hääletuse tulemusel pälvis 1. koha võistlustöö „Õhk” (autorid Ambient Design ja Design Police Department, esindaja Annika Valkna), 2. koha „Tasakaal” (autor Molumba, esindaja Johan Tali) ja 3. koha „Pilliroopark” (autorid Pink ja Male Maja, esindaja Tarmo Piirmets).

Saaremaa vallavalitsus korraldab pärast tulemuste avalikustamist väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse, et sõlmida ühe auhinnatud kavandi alusel projekteerimistööde hankeleping.

Sisearhitektuurivõistluse võistlustöö “Õhk”

Teos pakub erinevate materjalide, helide ja lõhnade abil erinevaid sensoorseid kogemusi, et ärgitada inimesi ennast ümbritsevat ruumi kogema ja tajuma. Madal peasissepääs ja madalad tahveluksed paksude müüride sees esimesel korrusel mõjuvad tummiselt ja maalähedaselt.

Hoone teise korruse avatud õhuruum mõjub vastupidiselt suursuguselt ja väärikalt. Arhitektuurne idee väärtustab ja taaselustab ajaloolise mantelkorstna. Hoone „südameks” on projekteeritud musta viimistlusega „filmikast” – tahmase mantelkorstna metafoor. Filmimeediumi abil on võimalik tutvustada ja jutustada erinevaid lugusid.

Võistlustöö teeb ettepaneku liigutada välialal olev turg uude asukohta, turuhoone taha, kus asub uus liha- ja kalakaupade müügisaal. Nii moodustuks koostoimes ühtne müügiala. Hoone ees turust vabanevale alale on planeeritud aga välinäitusala.

Žüriid paelus hoone tasakaalukas ja õrn käsitlus, mis väärtustab olemasolevat hoonet. Kaasaegne lisand evakuatsioonitrepi lahenduses mõjub žürii hinnangul värskena, kuid vajab täiendavat funktsionaalsuse lisamist.

Žüriile meeldis mantelkorstna õdus motiiv, mis musta laega annab hoonele efektsust ja sisu. Nõrgimaks osaks teoses peeti ruumiprogrammi, mis vajab edasitöötamist. Lahendamist vajab puuetega inimeste juurdepääs teisele korrusele.

Head Uudised GoodNews