1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kuula saunaraadiot!
Kuula saunaraadiot!

Kuula saunaraadiot!

Tre Raadios oli hiljuti eetris Saunaraadio seeria, kus räägiti kõigest, mis puudutab sauna ning tutvustati Elamus SPA-d, mis kuulub maailma parimate spaakeskuste organisatsiooni just tänu saunarituaalidele, mis elamust pakuvad.

Elamus Spa. Foto: Karen Härms

Mis teeb Mustamäe Elamus SPA-st ainulaadse ja erilise ajaveetmiskoha?

Saunaraadios said sõna Elamus Spa elamuste juht ja saunameistrid. Nad tutvustasid spaad ja selgitasid, mis teeb sellest ainulaadse ja erilise ajaveetmiskoha. Mustamäe Elamus SPA-s on 23 erinevat sauna ning hulganisti muid mooduseid, kuidas aeg maha võtta ja lihtsalt nautida. Seal on võimalik kogeda ja näha elamusi, mida mujal ei pruugi kogeda. Seda toetab ka asjaolu, et tegu on ühe Skandinaavia suurima saunavalikuga spaaga.

Mustamäe Elamus SPA-s on 23 erinevat sauna ning hulganisti muid mooduseid, kuidas aeg maha võtta ja lihtsalt nautida.

Margit Kurn. Foto: Karen Härms

Elamuste juht Margit Kurn loetles, et valikust leiab näiteks soolasauna, aurusauna, mudasauna, leilisauna. Paljudele on Eestis üllatav, et Jaapani vanni loetakse samuti saunaks. Temperatuurid on erinevad. Inimesel, kes ei ole saunagurmaan ja kes vajaks natukene õpetust, neile on naise sõnul saunade juures tutvustav tekst ja lõppkokkuvõttes on see iga inimese enda teha, milline saun või rituaal talle parasjagu huvi pakub.

  • Kuula esimest saadet järele siit!

Millised saunarituaalid saunasõpra Elamus SPA ootavad?

Teises ja kolmandas osas olid saates külas saunameistrid Johanna Jakobson ja Karl-Peeter Kangur, kes andsid ülevaate saunarituaalidest.

Saunameistrite ülesandeks on pakkuda juhendatud saunateenust. „Koolis paraku seda ametit veel Eestis kuskil õppida ei saa, kuid Elamus SPA tüürib kindlasti selle poole,“ ütles saunameister Karl-Peeter.

Karl-Peeter Kangur. Karen Härms

„Ajalooliselt oli saun koht, kus omavahel elulisi asju arutada, ennast puhtaks pesta ja vihelda. Tänapäeva kultuuris on saunarituaal justkui elamus,“ juhatab Johanna teema sisse. Saunarituaalides on võimalik õppida näiteks, et kuidas vihelda, kuidas soolaga keha koorida ja kuidas kasutada sheavõid.

Spaas saab nautida järgmisi rituaale:

  • Leilirituaal – kuum leilisaun, kus saab vihelda ja ennast jahutada
  • Helirituaal – saunameistrid teevad instrumentidega helisid, mis annavad võimaluse külastajatele meditatiivsele rännakule minna
  • Aroomirituaal – pehmem variant saunast, mis on sarnane helirituaalile. Erinevus on selles, et aroomirituaali puhul tuleb heli kõlaritest. Leilile lisatakse aroome ning tehakse tuult, mis pakub külastajatele lõõgastust
  • Sheavõi rituaal – ideaalne variant pehme ja niisutatud naha saamiseks.
Elamus Spa. Foto: Karen Härms
  • Kuula teist saadet järele siit!
  • Kuula kolmandat saadet järele siit!

Millised on maailma parimad saunad?

Eelmisel aastal valiti Elamus SPA maailma parimaid sauna- ja spaakeskuseid ühendava assotsiatsiooni Aufguss liikmeks. „Aufguss on rahvusvaheline organisatsioon, mis ühendab maailma parimaid sauna- ja spaakeskuseid,“ selgitas Margit Kurn.

Elamus Spa. Foto: Karen Härms

Organisatsioon ühendab 17 riiki. Üheks põhjuseks, mis kodumaine keskus liikmeks võeti, olid kindlasti saunarituaalid.

2023. on ühtlasi ametlikult sauna-aasta. Margit soovitab sellel puhul võtta osa ka iga nädala teisipäeval toimuvast Saunaülikooli tasuta loengust, kus jagatakse nippe saunas käimiseks ja saab harida end Eesti saunaajaloo traditsioonide ja kommete kohta. „Nii nagu sauna-aasta eesmärgiks on rohkem tutvustada saunakultuuri, siis sama eesmärk on tegelikult ka Aufgussil, kuid rahvusvaheliselt,“ selgitas Margit Kurn.

  • Kuula neljandat saadet järele siit!
Head Uudised GoodNews