1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. LAHE I Tartu aasta tegu on rattaringluse avamine
LAHE I Tartu aasta tegu on rattaringluse avamine

LAHE I Tartu aasta tegu on rattaringluse avamine

Tartu Linnavalitsuse ja ajalehe Tartu Postimees ühisel konkursil “Tartu aasta tegu 2019” hääletasid tartlased lõppeva aasta tähtsaimaks teoks Tartu rattaringluse avamise.

Tänasel tunnustusüritusel raekoja saalis tänasid Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Postimehe peatoimetaja Rannar Raba nii rattaringluse eestvedajaid kui ka kõigi teiste 2019. aasta tähelepanuväärsemate tegude tegijaid.

Linnapea Urmas Klaasi sõnul muutis tänavune Tartu aasta tegu nii linnapilti kui ka paljude tartlaste liikumisharjumusi. “Mul on hea meel, et tartlased valisid aasta teoks just rattaringluse. See kinnitab, et Baltimaade suurima rattaringluse rajamisega oleme teinud veel ühe olulise sammu tartlaste elukeskkonna arendamiseks ja meie inimesed hindavad seda. Kogu selle aasta tegude nimekiri on tähelepanuväärne, kõik need teod rikastavad märgatavalt nii meie vaimuelu, kultuurikalendrit kui ka linnaruumi,” lisas linnapea.

Tartu rattaringlus avati 8. juunil ja saavutas tartlaste hulgas kohe suure populaarsuse. Tänaseks on rattaringluse ratastega sõidetud ligi 2 miljonit kilomeetrit ja tehtud üle 700 tuhande sõidu.

Tartlased pidasid 2019. aastal olulisemateks kordaminekuteks veel järgmisi tegusid:

  • Vallo Toomla dokumentaalfilm «Marju Lepajõe. Päevade sõnad»
  • Variku kooli renoveerimine ja spordihoone ehitus
  • Veepark Anne kanalil
  • Uus bussiliinivõrk
  • Rally Estonia
  • Esimene Eesti rahvusatlas
  • Elustamisaparaadid linnaruumis
  • Tartu laulupidu
  • Euroopa kultuuripealinna 2024 tiitel Tartule
  • Metallica kontsert Tartus

Kõikide nende tegude tegijad said täna raekoja saalis Tartu linnapea Urmas Klaasilt ja Tartu Postimehe peatoimetajalt Rannar Rabalt kingituseks sellel jõuluajal Tartu Valguskülas elanud kanapere munetud munakomplekti. Tartu rattaringluse aasta teoks valimine tähistatakse kevadel rattaringluse parklates vastava infoga.

Postimees ja Tartu linnavalitsus valivad ühiselt Tartu aasta tegu juba 22. korda. Kokku anti aasta teo valimisel tänavu üle 5000 hääle.

Senised Tartu aasta teod on olnud: Vanemuise kontserdimaja (1998), Jaani kiriku tornikiivri taastamine ning kirikukellad Peetrus ja Paulus (1999), korvpallimeeskonna TÜ/Delta Eesti meistritiitel ja karikavõit (2000), Aura Keskuse avamine (2001), Treffneri kooli renoveerimine (2002), Turusilla ehitamine (2003), tunnelkollektori Kesklinna-2 ehitamine (2004), Jaani kiriku taastamine (2005), hansalodja Jõmmu ehitamine (2006), Athena konverentsi- ja kultuurikeskuse ning Volga restorani taastamine (2007), Tartu Ülikooli Kliinikumi uued ravihooned (2008), rahvusvahelise lennuliikluse taastamine Tartus (2009), kopsu siirdamine Tartu Ülikooli kliinikumis (2010), Ahhaa keskus (2011), Tartu vaksalihoone ootesaali valmimine (2012) ja Lääneringtee ja Idaringtee esimese etapi valmimine (2013) ja Võidu silla renoveerimine (2014), Ihaste silla ja idaringtee teise etapi ehitamine (2015), Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitamine (2016), Kaarsilla renoveerimine (2017) ja Tartu apell, Emajõe kett ja teised kodanikualgatused, mis aitasid kaasa puidurafineerimistehase eriplaneeringu lõpetamisele (2018).

Head Uudised GoodNews