1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. VIDEO I Hea Sõna auhinna pälvinud Joonas Hellerma: Eestimaal on väga palju tarku ja haritud inimesi!
VIDEO I Hea Sõna auhinna pälvinud Joonas Hellerma: Eestimaal on väga palju tarku ja haritud inimesi!

VIDEO I Hea Sõna auhinna pälvinud Joonas Hellerma: Eestimaal on väga palju tarku ja haritud inimesi!

Eesti Naistoimetajate Ühendus andis 13. korda välja Hea Sõna auhinna, millega tunnustatakse sisult ja vormilt hea sõnaga silma paistnud ajakirjanikku. Tänavune laureaat on kultuuriajakirjanik Joonas Hellerma.

Ta on olnud ka kultuurisaadete „OP!“ ja „MI“ toimetaja ja teinud kaastööd Raadio Ööülikoolile, kuid 2014. aastal ETV2-s alustanud kultuurivestlussaade „Plekktrumm” on  saanud oma professionaalsuse ja humaansusega tema kaubamärgiks. Igal nädalal on eetris enamasti otsesaatena üks intervjuu hetkel olulisel teemal ja olulise inimesega kultuuriväljalt. Külalisi on olnud ligi 150.

„Kõige keerukam on luua saate õnnestumiseks vajalik häälestus. Oleme rambivalguses peaaegu 45 minutit, mis võib tekitada parasjagu pinget,“ nendib Hellerma. „Saate vorm eeldab julget pealehakkamist ja mõtete siirast väljaütlemist. Eestimaal on väga palju tarku ja haritud inimesi, aga sageli tuleb esinejaid julgustada, sest avaliku kõne traditsioonid on meie kultuuriruumis seotud mitmete spasmidega. On heameel, et meie külalised on kutsega kaasa tulnud. Tahaksin väga, et see julgustaks kõiki, kelle jaoks avalik esinemine on seotud eneseületusega.“

Enim pakub talle rahulolu see, kui intervjuus õnnestub luua mitmetasandiline tervik, kus vaataja saab midagi uut teada, tekib uusi seoseid, avaneb uus kontekst. „Teleintervjuu sisaldab ka mängulist, etenduslikku mõõdet. Kui mõlemad pooled seda instinktiivselt tajuvad ja teineteisele hoogu annavad, on see ka vaatajale kaasakutsuv. Teema tähtsuse määrab aga sageli ühiskondlik kontekst,“ rõhutab Hellerma. „Minu ja saatetoimetuse sügav tänu kuulub tunnustuse andjatele. Omistan selle tunnustuse ka kolleegide tööle, iseäranis toimetaja Hedi Rosmale, kes on mulle heaks ja toetavaks partneriks.“

Auhinnaks oli Leonhard Lapini teos „Hea sõna“. Varem on selle pälvinud ajakirjanikud Margit Kilumets, Madis Jürgen, Hille Karm, Margus Saar, Jelena Skulskaja, Kaja Kärner, Tiina Jaakson, Gaute Kivistik, Piret Kriivan, Toivo Tänavsuu, Rainer Kerge ja Rain Kooli.

Video: Merike Viilup

Head Uudised GoodNews