1. Avaleht
  2. Märka Last
  3. Lastekaitse Liit otsib lapseõiguste saadikuid
Lastekaitse Liit otsib lapseõiguste saadikuid

Lastekaitse Liit otsib lapseõiguste saadikuid

Lastekaitse Liit teeb algust Euroopas ainulaadse lapseõiguste saadikute võrgustiku loomisega, mille eesmärk on seista tulevikupõlvkonna ehk praeguste 7-18-aastaste heaolu eest just neid kõnetavatel teemadel.

“Võrgustiku mõte sai alguse ÜRO lapse õiguste konventsiooni 30. aastapäeva sündmustest inspireerituna, kus 20. novembril 2019. aastal Euroopa Parlamendis (Brüsselis) üle maailma kokku tulnud noorte sõnum oli üks: ärge rääkige meile sõna andmisest, vaid tehkem seda. Märgates Eestis sarnaseid paralleele eelkõige kaasamise ja lapsi puudutavate teemade osas, leidsime, et lahendus ei ole kaugel, kui soovime, et lapsi puudutavatel teemadel oleksid kõige paremateks ekspertideks hoopis lapsed ise,” sõnab võrgustiku looja ja koordinaator, endine Lastekaitse Liidu noortekogu juht Triin Sooäär (18).

Kõige suurema väljakutsena seisab ees laste ja noorte hääle võimendamine erinevatel teemadel, üle-eestilise piirkondliku kaetuse tagamine ning konventsiooni praktikasse toomine, kuid seda enam aitab see esile tuua olulisi teemasid, mis on muidu jäänud vajaka, näiteks huvitegevuse rahastus.

Lapseõiguste saadiku roll koolis, kogukonnas või riiklikus mastaabis saab olla teiste eakaaslaste esindamine, mille eelduseks on kandideerimisprotsessi edukas läbimine. Viimase jaoks tuleb tutvuda esmane informatsiooniga, mille leiab Lastekaitse Liidu kodulehel, seejärel täita kandideerimisavaldus ning olla valmis osalema vestlusel lapseõiguste saadikute koordinaatori ja ühe saadikuga. Lõpetuseks tuleb täita loovülesanne, misjärel selgub, kas kandidaadist on saanud saadik.

“Soovime väga, et lapseõiguste saadikud julgeksid avaldada oma arvamust ja mõtleksid loovalt, mistõttu juba ankeedis palume neil vastata sellistele küsimustele nagu mida tähendavad lapse õigused tema kui kandidaadi jaoks või kui nad saaksid 30 sekundi jooksul öelda kõigile Eesti inimestele midagi, siis mis oleks selle sõnumi sisuks,” ütles Lastekaitse Liidu kommunikatsiooni- ja koostöökoordinaator Kristina Kukk, kelle sõnul on kandidaatide vastuste lugemine väga inspireeriv.

14-aastane Aveli näiteks sooviks Eestimaa inimestele öelda, et nad elaksid hetkes: “Et nad prooviksid uusi asju ja avastaksid iga päev midagi uut. Et nad paneksid käest oma nutiseadmed ja kõrvale laiskuse ning hakkaksid elama, nagu see oleks nende viimane võimalus. Kes teab, äkki see ongi.”

Lapseõiguste saadikuks saavad kandideerida kõik Eestimaa lapsed vanuses 7-18 eluaastat. Lisainfo kandideerimise kohta on leitav Lastekaitse Liidu kodulehel.

Head Uudised GoodNews