1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Laulasmaal avatakse Rootsi teadlaste juhtimisel tervise ja heaolu akadeemia
Laulasmaal avatakse Rootsi teadlaste juhtimisel tervise ja heaolu akadeemia

Laulasmaal avatakse Rootsi teadlaste juhtimisel tervise ja heaolu akadeemia

25. mail alustab Laulasmaal LaSpa Health & Wellbeing Academy, mille osalejad saavad Rootsi Karolinska Instituudi ja Uppsala Ülikooli teadlaste eestvedamisel õppida teaduslikult tõestatud meetodeid tervemaks ja õnnelikumaks eluks.

Akadeemia asutaja, LaSpa omanik Anna Elam lausus, et LaSpa Health & Wellbeing Academy programm on suunatud igas vanuses ja igasuguses vormis inimestele, kes soovivad uusi teadmisi ja motivatsiooni oma füüsilise tervise ja vaimse heaolu parandamiseks. „Tervislik eluviis koosnev igapäevastest väikestest lihtsatest sammudest. Ja kuigi need sammud võivad olla lihtsad, kogeb enamik meist, et tervislike eluviiside teadlik ja järjepidev rakendamine pole sugugi nii lihte. Võtmetähtsusega on motivatsiooni leidmine. Oleme aru saanud, et mida rohkem adekvaatset informatsiooni inimesel on, seda lihtsam on tal leida motivatsiooni tervislikeks valikuteks.”

Elami sõnul on teadlased teinud kindlaks, et vaid 30% oodatavast elueast ja tervelt elatud aastatest sõltub geenidest. „Kõik muu on inimese enda teha, sõltub elukeskkonnast ja igapäevaselt tehtud otsustest. Tervisliku elustiiliga saab ära hoida näiteks enamikke südame-veresoonkonna haigusi, väheneb vähidiagnoosi saamise tõenäosus, dementsuse ja 2. tüübi diabeeti haigestumise risk.”

„Nii individuaalsel tasandil elukvaliteedis kui ka riikide makrotasandil oleks rahaliselt võimalik väga palju võita, kui me koos tervishoiutöötajate ja poliitikutega keskenduksime rohkem tervena püsimisele ja haiguste ennetamisele, mitte haigestumisele. Ainuüksi Rootsis on rasvumise kulud umbes 7 miljardit eurot aastas ja Eestis 600 miljonit eurot aastas. Paljusid haigusi ja kulutusi oleks võimalik vältida, aga inimesed vajavad selleks teadmisi ja praktikat,” lausus Anna Elam.

LaSpa Health & Wellbeing Academy programm on koostatud Rootsi Karolinska Instituudi ja Uppsala Ülikooli teadlaste juhtimisel.

Akadeemia õppejõududeks on maailma juhtivad eksperdid:

  • Tommy Cederholm, emeriitprofessor kliinilise toitumise ja ainevahetuse alal, Uppsala Ülikool
    Mai-Lis Hellenius, kardiovaskulaarsete haiguste ennetuse profressor, Karolinska Instituut
    Anna Martling, kirurgiaprofessor, Karolinska Instituut
    Carl Johan Sundberg, füsioloogiaprofessor, Karolinska Instituut
    Jessica Norrbom, füsioloogiadoktor ja molekulaarse treeningfüsioloogia uurija, Karolinska Instituut
    Kay Sundberg, doktor, uurija ja vanemõppejõud õenduses, Karolinska Instituut
    Lina Martinsson, psühhiaatria eriala spetsialist, meditsiindoktor, vanemarst

Lisainfo õppejõudude kohta leiab siit!

Lisaks professoritele kuuluvad akadeemia tiimi asutaja Anna Elam ning õde ja toitumisterapeut Maarja Randväli. Osalejate tervisliku toitumise eest vastutavad LaSpa peakokk Angelica Udeküll ning aasta koka tiitliga pärjatud LaSpa abikokk Helena Vallimäe.

Akadeemia pakub võimalust süvendada teadmisi kõige olulisemates valdkondades: füüsiline aktiivsus, toitumine, uni ja vaimne tervis. Programm põhineb filosoofial, et tuginedes teadmistele on lihtsam leida motivatsiooni oma harjumuste muutmiseks. Igas valdkonnas käiakse läbi põhitõed, antakse ülevaade värskeimatest teaduslikest uuringutest ja toimivatest nippidest, mille abil muuta oma tervise eest hoolitsemine lihtsamaks. Õpitud teadmisi praktiseeritakse kogu programmi vältel, et tervisliku ja tasakaalustatud elu teadmisi kinnistada.

Akadeemia toimub inglise keeles ning programm kestab 3-5 päeva. Akadeemia sessioonid toimuvad mitu korda aastas. Grupis on maksimaalselt 15 inimest, kes võivad olla erinevatest riikidest.

Lisainfot akadeemia kohta leiab siit!

Head Uudised GoodNews