1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Laulupeotuli läbib laulupeoliikumisega seotud paiku Tartus
Laulupeotuli läbib laulupeoliikumisega seotud paiku Tartus

Laulupeotuli läbib laulupeoliikumisega seotud paiku Tartus

Tartu laulupeo päeval, 22. juunil liigub läbi Tartu linna XXVII laulu- ja XX tantsupeo “Minu arm” tuli, millest sama päeva õhtul süüdatakse Tähtvere lauluväljakul Tartu laulupeo tuli.

Tule vastuvõtmine Tartu maakonnalt toimub Maarja kiriku ees kell 10. Tseremoonial esinevad Tartu Maarja kirikukoor ja Väägvere pasunakoor. Kõnelevad Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartu praost Ants Tooming ning helilooja ja muusikaloolane Alo Põldmäe. Esimese laulupeo vaimuliku kava proovid toimusid Maarja kirikus, mille pastor Willigerode oli esimese laulupeo peotoimkonna president.

Edasi liigub tuli Miina Härma gümnaasiumi juurde. Helilooja Miina Härma töötas selles koolis aastatel 1917-1929 ja on üks armastatumaid kooriheliloojaid. Paljud tema lauludest, nt “Meeste laul”, “Ei saa mitte vaiki olla” või “Tuljak” on korduvalt kõlanud laulupidudel. Ka praegu on koorilaul ja rahvatants selles koolis au sees. Kooli juures kõnelevad direktor Ene Tannberg ja helilooja Alo Põldmäe. Esinevad kooli mudilaskoor ja rahvatantsurühm.

Järgmine peatuskoht on Kooli tänavas asuva Mart Saare ausamba juures. Mart Saar töötas õppejõuna Tartu Õpetajate Seminaris ja Tartu Kõrgemas Muusikakoolis. Ausammas asub kohas, kus oli Mart Saare kodu Tartu perioodil.

Tuli peatub ka Tartu Toomeorus, kus toimus esimese laulupeo jumalateenistus.

Tartu Ülikooli peahoone ees võtab tule vastu rektor Toomas Asser. TÜ-l on läbi aegade olnud tähtis roll eesti koorikultuuri edendamisel. Esimese laulupeo kavas oli TÜ tolleaegse muusikadirektori Friedrich Christian August Brenneri laul “Taevas ning maa kaovad” ning peahoone vahetus läheduses toimusid esimese laulupeo ilmaliku kava proovid. Ka tänasel päeval tegutsevad ülikooli juures mitmed kõrgtasemel kollektiivid parimate dirigentide ja tantsujuhtidega eesotsas. Peahoone ees esinevad puhkpilliorkester Popsid ja TÜ rahvakunstiansambel.

Tule liikumise järgmine peatuspaik on Heino Elleri nimeline Tartu Muusikakool. Elleri koolil on Tartu muusikaelu, sealhulgas koorilaulu edendamisel silmapaistev roll. Kooli õpetajateks on olnud Juhan Simm, Alfred Karindi, Richard Ritsing, Alo Ritsing, Vaike Uibopuu jt. Tule võtab vastu Elleri kooli direktor Kadri Leivategija ja ajaloolist tausta avab Alo Põldmäe. Esinevad Priit Sonni puhkpilliõpilased.

Edasi möödub tuli legendaarse koorijuhi Juhan Simmi ja koorijuht Alo Ritsingu majadest ning jõuab Tartu Karlova kooli juurde. Teekonnal möödutakse paigast Tähe tänavas, kus asus esimese laulupeo staap. Karlova kooli juures tegutsevad koorikool, Tartu Poistekoor ja neidudekoor Kurekell. Koolis on töötanud Uno Uiga, Lennart Jõela, Undel Kokk ja teised tunnustatud koorijuhid. Kooli juures kõnelevad Karlova kooli direktor Heidi Kiuru ning kauaaegne Tartu Poistekoori peadirigent Undel Kokk. Esinevad Tartu Poistekoor ja laulusolist Parvin Tiks.

Loomulikult käib tuli ära Tartu laulupeo kivi juures, paigas, kus toimus esimene üldlaulupidu. Seal saab jälgida rahvamuusikaansambli Sirgutii esinemist.

Pikem peatus tehakse Tartu Laulupeomuuseumis, kus tegutses Vanemuise Selts teise laulupeo toimumise ajal. Esinevad puhkpilliorkester Tamme, Tartu folklooriklubi Maatasa ja laulupeomuuseumi segakoor. Sõna saavad Tartu Linnamuuseumi direktor Sirje Karis ja laulupeomuuseumi kuraator Kristiina Tael.

Järgmises punktis, Koidula ja Jannseni mälestusväljakul esineb naiskoor Emajõe Laulikud.

Kell 15.45 jõuab tuli Tartu raekoja ette, kus toimub tule üleandmine Tartu laulupeo rongkäigule. Esinevad puhkpilliorkester Tartu, Tartu meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud. Sõna saavad Urmas Klaas ja XXVII laulupeo kunstiline juht Peeter Perens.

Kell 18 süttib Tähtvere lauluväljakul Tartu laulupeo tuli. Pärast Tartu laulupidu läheb tuli ööbima lodjale Jõmmu. Lodi alustab liikumist 23. juunil kell 7 hommikul, et tuli Amme jõe suudmesse viia, kust see Jõgevamaa poole sõidab. Kell 10 antakse tuli Jõgevamaale üle Tartumaa-Jõgevamaa piiril Tõrve külas.

Head Uudised GoodNews