1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Lauri Hussar Kanadas: Ukraina on meie väärtuste kaitse eesliinil
Lauri Hussar Kanadas: Ukraina on meie väärtuste kaitse eesliinil

Lauri Hussar Kanadas: Ukraina on meie väärtuste kaitse eesliinil

Balti riikide spiikrite ühisvisiidil viibiv Riigikogu esimees Lauri Hussar tunnustas Kanada parlamendis toimunud kohtumistel Kanadat panuse eest Balti riikide julgeoleku tugevdamisse ning rõhutas Ukraina jätkuva toetamise olulisust.

Hussar ütles Ottawas kohtumisel Kanada parlamendi alamkoja spiikri Greg Fergusega, et Venemaa Ukraina-vastase agressiooni puhul on tegu rünnakuga meie väärtustel põhineva maailmakorra vastu. „Selle kaitseks peab pingutama terve demokraatlik maailm. Peame jätkama Ukraina igakülgset toetamist kuni Ukraina võiduni. Ukraina on meie väärtuste kaitse eesliinil,“ ütles ta ning lisas, et peale sõjalise abi andmise tuleb panustada ka Ukraina ülesehitusse.

„Selle kaitseks peab pingutama terve demokraatlik maailm. Peame jätkama Ukraina igakülgset toetamist kuni Ukraina võiduni. Ukraina on meie väärtuste kaitse eesliinil.“

Hussar toonitas ka, et Venemaa peab hüvitama Ukrainale agressiooniga tehtud kahju. Ta juhtis tähelepanu, et Riigikogus on arutlusel eelnõu, mis loob võimaluse kasutada Ukrainale tekitatud sõjakahjude hüvitamiseks rahvusvaheliste sanktsioonide alusel Venemaa külmutatud varasid, ning pidas oluliseks koostööd Kanada parlamendiga, mis menetleb samasisulist eelnõu. Rääkides koostööst NATOs, rõhutas Hussar vajadust teha kõik selleks, et tuua suvel toimuval Washingtoni tippkohtumisel Ukraina NATO-le lähemale.

Balti riikide parlamentide esimehed tunnustasid Kanadat kui Lätis asuva NATO lahingugrupi raamriiki panuse eest Balti riikide julgeoleku tugevdamisse. Kohtumisel rääkisid spiikrid ka riikide kaitsevõime tugevdamisest ning kaitse- ja majanduskoostööst. Lisaks parlamendi esimehele kohtusid spiikrid Ottawas Kanada parlamendi Põhja- ja Baltimaade parlamendirühma liikmetega.

Balti spiikrite visiit jätkub Ameerika Ühendriikides, kus nad kohtuvad esindajatekoja spiikri Mike Johnsoni, endise spiikri Nancy Pelosi, senati väliskomisjoni esimehe Benjamin Cardini ning teiste esindajatekoja ja senati liikmetega.

Lisaks Hussarile osalevad visiidil Läti parlamendi esimees Daiga Mieriņa ja Leedu parlamendi esimees Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Head Uudised GoodNews