1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Lauri Hussar USAs: Ukraina vajab läänemaailma toetust kuni võiduni
Lauri Hussar USAs: Ukraina vajab läänemaailma toetust kuni võiduni

Lauri Hussar USAs: Ukraina vajab läänemaailma toetust kuni võiduni

Balti riikide spiikrite ühisvisiidil viibiv Riigikogu esimees Lauri Hussar rõhutas USA Kongressis toimunud kõrgetasemelistel kohtumistel, et Ukraina vajab Venemaa algatatud agressioonisõjas kuni sõja võitmiseni USA, Euroopa riikide ja kogu läänemaailma toetust.

Hussar märkis, et Venemaa Ukraina-vastane agressioon on rünnak kogu demokraatliku maailma vastu ja seetõttu on ülioluline, et tugev toetus Ukrainale jätkuks, kuni Ukraina on sõja võitnud. „Balti riigid jätkavad Ukrainale igakülgse abi andmist ning kohtumistel saime kinnitust, et Ukraina jätkuva toetamise vajadust mõistavad hästi ka USA Kongressi liikmed,“ ütles ta.

Hussar rõhutas kohtumistel ka Venemaa vastutusele võtmise tähtsust – Ukrainas toime pandud kuritegude, sealhulgas agressioonikuriteo süüdlased tuleb tuua eritribunali ette ning Venemaa peab hüvitama ka Ukrainale tekitatud kahju. Ta märkis, et sarnaselt Kongressile on ka Riigikogus arutlusel eelnõu, mis looks võimaluse kasutada Ukrainale tekitatud sõjakahju korvamiseks rahvusvaheliste sanktsioonide alusel Venemaa külmutatud varasid.

Eesti, Läti ja Leedu spiikrid rääkisid kohtumistel ka USA ja Baltimaade kaitsekoostööst, kaitsekulude suurendamisest ja riikide tegevusest julgeoleku tugevdamisel piirkonnas. Hussar tõi esile, et pärast Venemaa täiemahulise sõja algust Ukrainas on kõik Balti riigid oma kaitsekulutusi suurendanud, sealhulgas ületab Eesti kaitse-eelarve sel aastal esmakordselt kolme protsendi piiri SKPst. Spiikrid tänasid USAd kui üht lähedasemat liitlast hea koostöö ja suure panuse eest Balti regiooni julgeolekusse.

Balti riikide parlamentide esimehed kohtusid Washingtonis kahe päeva jooksul esindajatekoja spiikri Mike Johnsoni, endise spiikri Nancy Pelosi, senati väliskomisjoni esimehe Benjamin Cardini ning teiste esindajatekoja ja senati liikmetega. Enne USAsse saabumist olid Balti riikide parlamentide esimehed ühisvisiidil Kanadas.

Lisaks Hussarile osalevad täna lõppeval ühisvisiidil Läti parlamendi esimees Daiga Mieriņa ja Leedu parlamendi esimees Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Head Uudised GoodNews