1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Lauri Õunapuu ja Paul-Eerik Rummo tutvustavad “Regilaulu podcast’is“ pärimusmuusikat
Lauri Õunapuu ja Paul-Eerik Rummo tutvustavad “Regilaulu podcast’is“ pärimusmuusikat

Lauri Õunapuu ja Paul-Eerik Rummo tutvustavad “Regilaulu podcast’is“ pärimusmuusikat

Kuulajateni jõudis taskuhäälinguprojekti „Regilaulu podcast“ kolmas hooaeg, mille algataja ja eestvedaja on Eesti Pärimusmuusika Keskus ning kunstiline juht Lauri Õunapuu. Mitmete kultuuritegelaste, muusikute ja näitlejate abiga on taasesitatud arhiveeritud regilaulude tekste ja salvestusi, et tuua pärimust digiajastul huvilistele lähemale.

Regivärss on üks vanemaid läänemeresoome poeetilisi vorme, millesse on talletatud rahva päritud teadmisi, tõekspidamisi ja elufilosoofiat. „Regilaulu podcast“ pakub hobifolkloristi Lauri Õunapuu sõnul kultuurijanustele päästerõnga – saadetes tutvustatakse koos Paul-Eerik Rummoga regilaule, nende iseärasusi ja mütoloogilise laulumaailma tagatubasid, mida paljudel on tänapäeval keeruline iseseisvalt lahti harutada.

„Annab võimaluse igaühel kuulata, kaasa laulda, sesse maailmatajusse sisse minna, seal end uuesti üles leida,“ tutvustas Rummo podcast’i, lisades, et kõik vaimuvara tuleb igal võimalikul viisil kõigile käeulatusse tuua ning elavasse käibesse suunata. Põlislaulude digitaliseerimine tänapäevainimese elavas ettekandes ja nende levitamine ring- ja taskuhäälingutes on Rummo arvates väga hea ettevõtmine: „Mulle ju, tänu mu haridussuunale, pole see regi-ilm kunagi päris võõras olnud, aga sellegipoolest sain nüüd sellega lähemalt tegeledes täitsa ilmutusliku laksu.“

Kolmanda hooaja kümnes episoodis on regilaulude eestlauljateks: Mari Kaisel, Jako Reinaste, Rein Järvelill, Minni Oras, Urmas Kalla, Celia Roose, Kadri Mägi, Kairi Leivo, Leanne Barbo ja Maria Michelson. Selle ning ka eelnevate hooaegade valmimisse andis suure panuse Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi vanemteadur Janika Oras.

Taskuhääling on loodud kõigile, kes huvituvad pärimusmuusikast ja -kultuurist. Omanäoline taskuhääling tutvustab eesti ajaloolist laulukultuuri ja poeetikat, andes samas võimaluse kuulajal ka ise mõni regilaul ära õppida.

„Oleme sammuke lähemal suurele soovile, milleks on avaldada aastate jooksul vähemalt sada veenva esitusega laulu, et pärimusmuusika kanduks edukalt järgmiste põlvede kõrvu ja hinge ning elaks ka digiajastul edasi meediumites, mida kuulaja täna harjumuspäraselt kasutab,“ avaldas Eesti Pärimusmuusika Keskuse juht Tarmo Noormaa.

Äsja pälvis Eesti Pärimusmuusika Keskuse taskuhäälingu töögrupp „Regilaulu podcast’i“ eest ka Eesti Kultuurkapitali preemia. Õunapuu sõnul võeti kaks esimest hooaega kuulajate poolt väga soojalt vastu. Projektiga innustas jätkama ka kuulajate suur huvi – tänaseks on episoode kuulatud enam kui 30 000 korda.

Head Uudised GoodNews