1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Leigo Järvemuusika Festivalil tehakse kummardus rahvusromantikale
Leigo Järvemuusika Festivalil tehakse kummardus rahvusromantikale

Leigo Järvemuusika Festivalil tehakse kummardus rahvusromantikale

Tänavu 3. ja 4. augustil toimuva Leigo Järvemuusika Festivali esimesel päeval astub publiku ette Liepaja Sümfooniaorkester ehk Baltimaade vanim orkester, mille esituses saab kuulda Baltikumi rahvusromantikast kantud olulisemaid teoseid.

Eesti ja naaberriikide gaalal esitatakse meile ning meie naabritele südamelähedaseks saanud muusikat. Nii nagu eestlaste hinges on Elleri “Koit”, on lätlastel Mediņši „Ārija”, soomlastel Sibeliuse “Finlandia” ning leedukatel Naujalise „Mu kallis Leedu”. Kammerkoor Voces Musicalesega tuleb esitamisele ka Eesti esimene reekviem.

Kontserdi dirigent Vello Pähn soovitab publikul kontserdist maksimumi võtta. “Kuigi “Eesti ja naabrid 100” kontserdi põhiline rõhk on Eesti muusikal,annab see lugupidava ülevaate ka meie naabrite Soome, Läti ja Leedu muusikast. Kui rääkida Eesti esimesest reekviemist, siis selle puhul saab igaüks juurde mõelda, millise tähendusega Kreegi reekviem just temale on – kas pühendada see inimestele, keda enam meie hulgas ei ole või võtta seda lihtsaltkui ühte muusikalist teost.”

Liepaja Sümfooniaorkester on Baltimaade vanim orkester, mis sai alguse juba 1881. aastal. Alates 1986. aastast on teguprofessionaalse sümfooniaorkestriga, olles teine omalaadne Lätis ning siiani ainus Riiast väljasolev sümfooniaorkester. Alates aastast 2010 on Liepaja Sümfooniaorkester rahvusorkester. Erilist tähelepanu pööravad nad Läti heliloojate ja nende muusika populariseerimisele, olles muuhulgas tihti esmaettekannete esitajad.

Voces Musicales on 1999. aastal Risto Joosti asutatud professionaalse suunitlusega kammerkoor, mis on tänaseks saavutanud unikaalse koha Eesti muusikaelus, tutvustades publikule eri stiilides muusikat renessansspolüfooniast kaasaegse muusikani ja kandes regulaarselt ette klassikalise muusika meistriteoseid.

Head Uudised GoodNews