1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Lembit Ulfsakile kuulsuse toonud film “Legend Ulenspiegelist” jõuab mai lõpul kino Artise ekraanile
Lembit Ulfsakile kuulsuse toonud film “Legend Ulenspiegelist” jõuab mai lõpul kino Artise ekraanile

Lembit Ulfsakile kuulsuse toonud film “Legend Ulenspiegelist” jõuab mai lõpul kino Artise ekraanile

Eero Epneri kirjutatud Lembit Ulfsaki eluloost saame lugeda Lembitu teekonnast eepilise filmi “Legend Ulenspiegelist” peaossa, mis käivitas tema karjääri suure hooga. See 1977. aasta seiklusfilm jõuab kino Artise ekraanile kahes osas juba kolmapäeval 31. mail kell 18.30 ja reedel 02. juunil kell 19.00. Sissejuhatuse teeb kirjanik Eero Epner.

“Meil oli kohe esimesel kursusel selge, et meie seas on üks andekas – tema,” on öelnud Helene Vannari. 1970-ndate keskpaigaks oli Lembit Ulfsak ühelt poolt tuntud ja teiselt poolt avastamata. Ta oli astunud lavakunstikooli 1960-ndate lõpul ja sai sinna kohe sisse. “Ilmselt näitleja verega noormees,” sõnas Voldemar Panso pärast sisseastumiskatseid koosolekul teistele õppejõududele. “Lopsakas, paindlik, intelligentne. Omapärane pikk sale figuur.” See oli Panso poolt ülim kiitus, kuna teiste värskete tudengite kohta tal kiitust peaaegu ei jagunudki.

Lembitu suur läbilöök saabus ootamatult. Ühel etendusel oli publiku seas suure Moskva kinostuudio talendiotsija, kes võttis Ulfsakiga hiljem ühendust ja kutsus ajaloolise seiklusfilmi “Legend Thijl Ulenspiegelist” proovivõtetele. Kuulsad režissöörid Aleksander Alov ja Vladimir Naumov olid otsinud oma uue filmi peaosalist üle kogu Nõukogude Liidu, lõpuks oli tõsiseltvõetavaid kandidaate üle kahesaja, kuid keegi polnud päris SEE.

1974. aasta jaanipäeval, paar nädalat enne tema 25. sünnipäeva, helises Mustamäe korteris telefon ja anti teada, et ta on kinnitatud Thijl Ulenspiegeli ossa. Võtted pidid sealjuures algama juba kolme päeva pärast Moskvas ning kestma röögatud kaks aastat.

Ulfsak oli noor abielumees ja kodus kasvas aastane laps, kuid ta otsustas väljakutse vastu võtta.

  • “See, kui ma teada sain, et mina olen kinnitatud selle osa peale, see oli vast kõige õudsem tunne, mis mul on siiani olnud nende võtete jooksul,” ütles Ulfsak mõned kuud hiljem reporterile otse võtteplatsilt. “Sellepärast et enne seda oli väike võimalus, et äkki mina ei satu ja samas oli ikkagi suur tahtmine, et mina satuks.”
  • 2022. aasta mais ilmus elulooraamat “Lembit Ulfsak” – ka e-raamatuna ja audioraamatuna. Audioraamatu luges sisse näitleja Sergo Vares. 2023. aasta mai lõpuni on mõlemad teosed saadaval eksklusiivselt Elisa raamatu äpis ning seejärel ka mujal. Filmi “Legend Ulenspiegelist” seansid toimuvad kinos Artis 31. mail (I osa) ja 2. juunil (II osa).
Head Uudised GoodNews