1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. LOE INTERVJUUD! Tunnustatud noorsootöötaja Joel Juht: soovitan pöörata tähelepanu sellele, millest lapsed unistavad
LOE INTERVJUUD! Tunnustatud noorsootöötaja Joel Juht: soovitan pöörata tähelepanu sellele, millest lapsed unistavad

LOE INTERVJUUD! Tunnustatud noorsootöötaja Joel Juht: soovitan pöörata tähelepanu sellele, millest lapsed unistavad

Joel Juht_1Joel Juhti tuntakse Eestis kui tänavatantsu ja -kultuuri pioneeri ning tantsukooli loojat, pisut vähem aga kui aktiivset noorsootöötajat, keda tegelikkuses on kasvava põlvkonna juhendamise eest tunnustanud Tallinna ja Tartu linnavalitsused.

Kuivõrd Joeli enda lapsepõlv tähendas visa heitlust oma koha eest elus, siis teab ta hästi, kuidas hoida noori eemale valedest valikutest ja milline suund neile kätte näidata, et noortest saaksid toredad ja täisväärtuslikud oma maa kodanikud. Tänavune tunnustus tuli heade mõtete linnalt Tartult.

Joel, te pälvisite tunnustuse eduka noorsootöö eest. Mida noorsootöö teie jaoks tähendab?

Noorsootöö tähendab minu jaoks ennekõike noorte kaasamist mingisse arenguprotsessi, kus nad saavad praktilisi teadmisi, mida hiljem rakendada igapäevaelus.

Joel Juht_3

Kas JJ-Street tantsukooli loomist ja arendamist saab nimetada teie elutööks ning missiooniks?

Ma arvan, et JJ-Streeti saab nimetada minu üheks missiooniks, kuid kindlasti on neid missioone veelgi. Siiski arvan ka seda, et mitte JJ-Street ei ole sedavõrd oluline, vaid need noored, kes igapäevaselt tulevad meie uksest sisse.

Milliseid võimalusi näete noorte veel rohkemaks kaasamiseks tantsu juurde?

Võimalusi on väga palju, kuid kõige olulisem tantsu ja iga teise spordiala juures on see, et me ei jätaks õpetamise juures lihtsalt muljet, nagu teaksime selle kohta kõike, vaid suhtuksime õppeprotsessi täie tõsidusega.
Treeneriks olemine ei ole naljaasi, sest me vastutame nende noorte arengu eest, ning kui me teeme treeningul asju, milles meil puudub pädevus, võime rikkuda väga paljude tervist jne.

Rääkides keerulisema taustaga noortest — kas on ette tulnud juhtumeid, kus tants on tõesti noore inimese nii-öelda päästnud?

Ma arvan, et neid noori on palju, kes on saanud tuge läbi erinevate spordialade ja ma ei tahaks siinkohal mainida ainult tantsu. Tean ja usun, et iga ala, mis arendab noort inimest, on hea nii tervisele kui ka vaimule. Eks neid juhtumeid tuleb igal aastal ette, kuid neid asju ei tahaks laste pärast kommenteerida. Võin öelda vaid seda, et teeme selles osas väga rasket tööd, et tuua lastele naeru nägudele.

Milliseid probleeme näete noorsootöötaja silme läbi tänaste noorte puhul eriti teravalt?

Arvan, et kõige suurem probleem on lastevanemate vähene tähelepanu lastele, laste soovidega mittearvestamine, liigne oma mina peale surumine, lastevanemate vähene informeeritus võimalustest, mida saaks teha, kui puuduvad reaalsed ressursid lapse toetamiseks, hirm, mille tagajärjel ei tehta koostööd, kuna ei taheta näidata oma tegelikku olukorda jne.
Ma võiksin sellest palju rääkida, kuid ma usun, et hea koostööga on võimalik kõikides linnades ja valdades omavalitsustest ning klubidest saada abi. Samuti soovitaksin pöörata tähelepanu sellele, millest lapsed unistavad — et me ei lõhuks nende unistusi, vaid pigem kuulaks neid ja kuigi see tundub ehk raske, oleks see lastevanemate poolelt väga toetav.
Lapselt ei tohi võtta avatud mõtlemist, kuna koolist nad saavad nagunii kaasa boksisurutud mõtlemise, mis omakorda paneb nende ilusa loomingulise maailmapildi lukku.

Joel Juht_2

Mida tuleks riigi tasandil parandada ja muuta, et noorte elu Eestis oleks parem ning nende kaasatus laiem?

Riigi tasandil oleks vaja tõsiselt pöörata rohkem tähelepanu otsesele noorsootööle, kuna inimesed, kes istuvad pidevalt kontorilaua taga, ei ole kahjuks noorsootööeksperdid. Pigem peaksid nad õppima nendelt, kes tegelikkuses noortega päevast päeva tegelevad. Samuti peaks pöörama tähelepanu sellele, et miks noorsootöö spetsialistid lahkuvad tihti sellelt töölt.

Kuidas tekitada tehnikaajastu lastes ja noortes tegutsemise või hobidega tegelemise kirge? Ehk on mõned head nipid lastevanematele jagamiseks …

Arvan, et on väga palju tegevusi, mida saab teha värskes õhus, ja lapsevanemad, kes ei ole ammu ennast korralikult liigutanud — ei teeks paha, kui läheksite ja teeksite väikese jooksu, jõusaalitreeningu, jalgrattasõidu või midagi muud. Kui aga tahate teada, mis pakuks ka lapsele huvi, siis lihtsalt küsige talt, mida ta tahaks kõige rohkem hetkel teha? Uskuge, te saate sealt palju vastuseid ja edasi minge asjaga lihtsalt kaasa.

Monika Kuzmina 

Head Uudised GoodNews