1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Maarja Kangro ja Katrin Kivimaa räägivad naisest kunstis
Maarja Kangro ja Katrin Kivimaa räägivad naisest kunstis

Maarja Kangro ja Katrin Kivimaa räägivad naisest kunstis

Tartu Kunstimuuseumi näituse “Isekeskis. Naine kujutamas naist” taustal arutavad kirjanik Maarja Kangro ja kunstiteadlane Katrin Kivimaa 25. aprillil kell 18 muuseumis selle üle, milliseid naisekujusid võime leida 20. sajandi keskpaiga ja teise poole Eesti kultuurist.

Kuidas kajastusid ühiskondlikud soorollid kunstis? Kas naiste loodud naisekujud erinesid meesautorite kujutluspiltidest? Milliseid naiste kogemusi oli võimalik kujutada? Ja millest naised vaikisid? Feministlik vaatenurk annab võimaluse vaadelda naiste eneseloome võimalusi ja piiranguid ajas muutuvate nähtustena, aga mitte “kivisse raiutud” naiseloomuse peegeldustena.

Näitus on avatud veel vaid 28. aprillini. Eksponeerimisel on 69 teost 35 autorilt. Väljapanek pakub ajaloolist tagasivaadet Eesti naiskunstnike loomingule 1920. aastate algusest kuni 1980. aastate lõpuni, rõhuasetusega Tartu kunstnikel. Publiku ette jõuavad tööd mitmelt tunnustatud autorilt (näiteks Silvia Jõgever, Kaja Kärner, Natalie Mei, Karin Luts jt), aga ka vähem näidatud kunstnike (Ella Mätik, Erna Kreischmann, Silvia Leitu) looming.

Head Uudised GoodNews