1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Maateemaline mess kutsub Eesti peresid maale elama
Maateemaline mess kutsub Eesti peresid maale elama

Maateemaline mess kutsub Eesti peresid maale elama

rapsLaupäeval, 11. aprillil toimub Tallinnas Kalevi Spordihallis kolmas mess “Maale elama“, mille alapealkiri on “Maale ettevõtjaks“, kus sel aastal on erilise tähelepanu all aktiivsete ja tegusate perede kutsumine maale ettevõtlusega tegelema. Messil osaleb 55 kogukonda üle Eesti, kes tutvustavad ennast ja oma piirkonda, sealseid ettevõtlus- ja töötamisvõimalusi ning elukohti ja teenuseid.

Messi raames toimub teemakohane seminar “Maale ettevõtjaks“, kus sõna saavad geograaf Garri Raagma, kirjanik Valdur Mikita ning kirev ring maal tegutsevaid ettevõtjaid. Maha peetakse tuline debatt eduka ettevõtluse võimalustest maapiirkondades. Seminari ja debatti juhib Urmas Vaino.

Üritusel on mitmeid uuendusi. Esmakordselt pakutakse messil vahetut nõuannet neile, kes maal ettevõtlusega tegeleda soovivad. Kohal on maakondlike arenduskeskuste konsultandid, kes koondavad end nimetuse alla “Ettevõtluskohvik“.

Messi Meistrite alal kohtuvad külastajad ettevõtlike kogukonnaliikmete teenuste ja toodetega. Messile tuleb oma teenust tutvustama näiteks Mükokoer, kes aitab leida majavammi, Eesti Vabaõhumuuseumi Arhitektuurikeskus kes nõustab vanade maamajade omanikke ja pakub vastavaid koolitusi. Lisaks sepp Otepäält, kiviaiameister Kolga-Jaanist, siirupiemand Saaremaalt ja mitmeid kohalikke kohvikuid.

Messi eelõhtul, täna, toimub Kochi Aitades avatud simman “Maale elama“, kus messil osalevad kogukonnad jagavad omavahel kogemusi, mõtteid ja ideid ning pidutsevad linnakodanikega. Simmani peaesineja on ansambel Untsakad.

Messi korraldab kodanikualgatus “Maale elama“, kelle eesmärgiks on tõsta teadlikkust maal elamise suhtes, muuta ühiskonna hoiakuid positiivsemaks ning selle kaudu soodustada linnast maale elama asumise trendi. Kahe aasta jooksul on algatuse abil linnast maale kolinud üle 80 pere. “Maale elama“ algatust toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

MESSI KAVA:

 10.30 Sissejuhatus päeva.

Seminari moderaator Urmas Vaino

10.40 „Ettevõtlus maal. Võimalused kasvuks ja potentsiaalsed probleemid”

Garri Raagmaa, inimgeograaf, Tartu Ülikooli dotsent

11.15 „Linnameeste maaettevõtluse lugu”

Ivar Heinola, Werrowool OÜ Antsla

11.45 „Väikeettevõtja koju tulemise lugu”

Erko Jullinen, EJ Projekt Grupp ja Tamsalu Ettevõtluspesa

12.15 „Eest õuna väärindamise lugu”

Alvar Roosimaa, Jaanihanso talu, Halinga

12.45 Debatt „Ettevõtlus maal – hobi või äri?”

kogukonna liige Sulev Valner, inimgeograaf Garri Raagmaa, folklorist Anzori Barkalaja, investor Heldur Meerits, maaelu arendaja Tanel Talve, kogukonna nõustaja Krista Habakukk

13.45 Paus

14.30 Vestlus kirjanik Valdur Mikitaga

Küsimusi esitab Urmas Vaino.

15.00 „Keskkonnasäästliku majandamise lugu”

Maarja Õunaste, MTÜ Eco-Nomics

15.30 „Oma perefirma loomise lugu”

Koit Kelder, Pöide Pruulikoda

16.00 „Maatohtriks saamise lugu”

Laili Konist, perearst Kadrina Tervisekeskuses.

Seminar on kõigile, kellele meeldib maaettevõtluse teemal kaasa mõtelda või kes kaaluvad maal ise midagi ette võtta.

Sissepääs messile on tasuta!

Head Uudised GoodNews