1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Mängufilm “Vehkleja” jõuab kinodesse
Mängufilm “Vehkleja” jõuab kinodesse

Mängufilm “Vehkleja” jõuab kinodesse

Vehkleja_Stillid_170Alates tänasest saab kinodes vaadata Eesti-Soome-Saksa koostööfilmi “Vehkleja”. Mängufilmi peaosatäitja Märt Avandi kehastab legendaarse Haapsalu vehkleja ja treeneri tegelaskuju, kes saabub 1952. aastal kuurortlinna kehalise kasvatuse õpetajaks. Nõukogude okupatsioonist räsitud väikelinnas hakkab mees kooli juhtkonna vastuseisust hoolimata õpetama põlu all olevat spordiala.

Filmi lavastajaks on Soome üks hinnatumaid režissööre Klaus Härö. Tema esimene täispikk mängufilm “Nähtamatu Elina” pärjati 2003. aasta Berliini filmifestivalil parima noortefilmi tiitliga. Oma viimase filmi eest “Kirjad isa Jaakobile” sai ta muuhulgas 2009. aasta Pimedate Ööde Filmifestivalil parima režissööri preemia. Klaus Härö tundlikud linateosed on saanud pea alati sooja vastuvõtu nii kriitikutelt kui ka filmivaatajatelt.

Vehkleja_Stillid_220“See on soe ja siiras film. Lugu on paeluvalt ja haaravalt jutustatud ning kindlasti peaks Eesti rahvast puudutama ja korda minema. Mina kirjutan sellele filmile uhkusega alla,” märkis filmi peaosatäitja Märt Avandi.

“Klausi filmid on tõelised menukid, kui lisame siia juurde Märt Avandi suurepärase rolli, siis on põhjust arvata, et publik võtab selle inimliku ja puudutava loo väga hästi vastu,” avaldas lootust filmi produtsent Ivo Felt.

Filmi peaosas on Märt Avandi. Lisaks temale astuvad filmis üles: Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Jaak Prints, Kirill Käro, Lembit Ulfsak, Joonas Koff, Liisa Koppel, Ann-Lisett Rebane, Egert Kadastu, Elbe Reiter, Maria Klenskaja, Andres Lepik, Leida Rammo, Tõnu Oja.

Vehkleja_Stillid_010“Vehkleja” põhineb osaliselt Eesti sportlase ja treeneri Endel Nelise (1925-1993) elulool.

Näitlejad: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Jaak Prints, Kirill Käro, Lembit Ulfsak, Joonas Koff, Liisa Koppel, Ann-Lisett Rebane, Egert Kadastu, Elbe Reiter, Maria Klenskaja, Andres Lepik, Leida Rammo, Tõnu Oja, Anu Lamp, Piret Kalda.

Režissöör: Klaus Härö
Stsenarist: Anna Heinämaa
Operaator: Tuomo Hutri
Kunstnik: Jaagup Roomet
Kostüümikunstnik: Tiina Kaukanen
Grimmikunstnik: Tiina Leesik
Produtsendid: Kaarle Aho, Kai Nordberg, Jörg Bundschuh, Ivo Felt
Eelarve: € 2,1 milj.
Tootjad: Making Movies, KickFilm ja Allfilm 2015
Film on sellest nädalast kinodes üle Eesti.

1952. aastal saabub Haapsallu kehalise kasvatuse õpetajaks introvertne meistersportlane Leningradist. Vaatamata koolidirektori vastuseisule hakkab ta lastele vehklemist õpetama. Konarlikust algusest hoolimata saab sõjajärgsel raskel ajal vehklemisest teraapia nii lastele kui ka treenerile. Lüüasaanud direktorile ei anna aga rahu, miks noormees tegelikult väikelinna saabus.

TREILER

Head Uudised GoodNews