1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Margus Tsahkna hinnangul on ühiskond elatisrahafondi jaoks valmis
Margus Tsahkna hinnangul on ühiskond elatisrahafondi jaoks valmis

Margus Tsahkna hinnangul on ühiskond elatisrahafondi jaoks valmis

Margus Tsahkna
Margus Tsahkna

Riigikogu sotsiaalkomisjoni avalikul istungil neljapäeval ütles komisjoni aseesimees, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Margus Tsahkna, et ühiskond on valmis riikliku elatisrahafondi loomiseks.

“Olen selle teemaga tegelenud alates 2006. aastast ja pean tunnistama, et suhtumine üksinda last kasvatavate vanemate probleemidesse on muutunud oluliselt teadlikumaks ja arvestavamaks kui veel mõned aastad tagasi,” vahendas IRL Tsahkna sõnu. “Saame aru, et peame hoolima iga lapse arenguvõimaluste eest ning kui vanem oma kohustusi ei täida, siis peab lastele appi tulema.”

IRL esitas riigikogu menetlusse riikliku elatisabifondi eelnõu, millega tagataks lastele määratud igakuise elatise laekumine ning samas nõutakse see sisse elatisraha maksmisest kõrvale hoidvalt vanemalt.

“Selle eelnõu suhtes on oma toetust avalikult näidanud peale IRL-i ka sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond, mis tähendab, et otsus saab veel selle riigikogu koosseisu ajal vastu võetud,” lisas Tsahkna, kelle sõnul on üksinda last kasvataval vanemal elatisraha määramiseks võimalik pöörduda kohtusse, kuid kohtutee võib kujuneda pikaks ning elatisraha määramisel ei pruugi alati olla tagatud elatisraha reaalne saamine. Tema sõnul on vanemal võimalus anda nõue sissenõudmiseks kohtutäiturile, kuid praktikas ei ole ka läbi selle tagatud elatisraha reaalne maksmine.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel oli Eestis alla 18-aastaste lastega leibkondadest üksikvanema leibkondi 24 protsenti, kus kasvas 55 665 alaealist last. Üksinda last kasvatavaks vanemaks on peamiselt naised. Lastega üksikvanema leibkondadest on üksikemasid 92 protsenti ehk 33 408 leibkonda ja üksikisasasid 8 protsenti ehk 2808 leibkonda. Üksikvanema leibkondadest elas 2012. aastal suhtelises vaesuses 41 protsenti ja absoluutses vaesuses 23 protsenti. Käesoleva aasta alguse seisuga oli täitemenetluses üle 12 000 elatisnõude ning nendest tulenev võlgnevus kokku oli üle 10 miljoni euro.

Head Uudised GoodNews