1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Marita Liivaku näitus “Armastuskiri kehale” toob kokku naised ja nende lood
Marita Liivaku näitus “Armastuskiri kehale” toob kokku naised ja nende lood

Marita Liivaku näitus “Armastuskiri kehale” toob kokku naised ja nende lood

Eile avati  Victoria Olt galeriis Marita Liivaku uus maalinäitus “Armastuskiri kehale”. Näitus toob kokku naised, nende lood ja aktimaalid. Näitus sündis kunstniku isiklikust teekonnast enda kehaga – olles aastaid enda keha maalinud ja kunstiteosena vaadelnud, avastas ta ühel hetkel, et pilk oli muutunud pehmemaks ja hukkamõistu asendasid uudishimu, imetlus ja aktsepteerimine.

Marita Liivaku näituse avamine
Foto: Taavi Prints

Ent ühe keha lugu on vaid üks perspektiiv, sestap soovis Liivak uurida, kas sarnane protsess võiks toimida ka teiste naiste jaoks, püstitades hüpoteesi: Kunstil on võime tervendada seda, kuidas näeme oma keha.

Seejärel kutsus kunstnik mitmeid naisi kaasa teekonnale, kus ta palus neil jagada oma keha lugu paberil ja seejärel panna endast valminud maal mõnda nähtavasse kohta. Järgmisena oli sai naiste ülesandeks veeta üks kuu teost vaadeldes, millele järgnes videointervjuu, mis jäädvustades osalejate kogemust ja protsessi vältel üles kerkinud tundeid.

Kunstil on võime tervendada seda, kuidas näeme oma keha!

Teekond tõstatas mitmeid olulisi ja põnevaid küsimusi nii subjektide kui autori enese jaoks. Lugude, maalide ja videointervjuude sümbioosis sündinud näitus, avab vaatajale ukse naiste siseilma. Maailma, kust leiab nii haavatavust, leppimist, leina kui ka armastust.

“Minul on sellega kogemusi ja teistel on sellega kogemusi, läbi kunsti oma keha armastamiseni jõudmisega. Ja see ei pea olema isegi kunst, mis kujutab sinu keha. See ei pea olema isegi kunst, mis puudutab keha, aga kui see puudutab sinu keha, siis see tee on veel lühem,” arvas Darja, pärast kuu aega maaliga koos veetmist.

Marita Liivaku näituse avamine
Foto: Taavi Prints

Marita Liivak on õppinud maalikunsti nii Kõrgemas Kunstikoolis Pallas Tartus kui Kaunite Kunstide Akadeemias Kataanias, Itaalias (BA). Tema intuitiivne loomeprotsess seguneb meisterliku tehnikaga. Vahendades oma elukogemust kunsti kaudu arendab ta motiive, mis ületavad mugavuspiire, kasutades selleks elavaid värve, suureformaadilisi lõuendeid ja sensuaalseid figuure.

Teemad varieeruvad alates vaimsest tervisest ja seksuaalsusest kuni argielu koomika, kohmetuse ja siiraste hetkedeni. Olles inspireeritud peamiselt tema enda elust ja emotsioonidest, on Liivaku looming küll autobiograafiline, kuid jääb samas avatuks erinevatele tõlgendustele. Pärast avalikuks saamist alustab iga teos oma enda elu, mis seisab autorist eraldi.

Näitus jääb Victoria Olt Galeriis (Viru 20, Tallinn) avatuks kuni 25. veebruarini E-P kell 11-19, sissepääs tasuta.

Head Uudised GoodNews