1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Marko Mihkelson: püsiva rahu saavutamiseks Euroopas peab Ukraina sõja võitma
Marko Mihkelson: püsiva rahu saavutamiseks Euroopas peab Ukraina sõja võitma

Marko Mihkelson: püsiva rahu saavutamiseks Euroopas peab Ukraina sõja võitma

Riigikogu väliskomisjoni liikmed arutasid täna kohtumisel Šveitsi parlamendi väliskomisjoni delegatsiooniga Venemaa algatatud Ukraina-vastase agressioonisõja laiemaid mõjusid ning rõhutasid vajadust suurendada Ukrainale abi andmist.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul ei ole Venemaa sõjas mitte ainult Ukraina, vaid kogu läänemaailmaga. „Oleme suures sõjas ning peame tegema senisest enam, et aidata Ukrainal viia Venemaa strateegilise lüüasaamiseni. Kui see ei õnnestu, on sel katastroofilised tagajärjed tervele Euroopale,“ ütles ta.

Mihkelson märkis, et püsiva rahu saavutamiseks Euroopas peab Ukraina sõja võitma. „Ukraina on valmis meie eest võitlema. Selleks vajavad nad aga rohkem relvi, laskemoona, kõikvõimalikku abi. Toetus Ukrainale, mis puudutab sõjalist abi, aga ka näiteks sanktsioone, ei ole praegu sellisel tasemel, nagu see olema peaks,“ nentis ta.

Komisjonide liikmed rääkisid kohtumisel ka Hiinaga seotud teemadest, liitlaste ühtsusest Euroopa Liidus ja NATOs, aga ka võimalustest tihendada Eesti ja Šveitsi koostööd. Lisaks Mihkelsonile osalesid kohtumisel väliskomisjoni liikmed Anti Poolamets ja Eerik-Niiles Kross.

Šveitsi parlamendi väliskomisjoni delegatsiooniga kohtus täna ka Riigikogu esimees Lauri Hussar, kes rõhutas Eesti ja Šveitsi suurepäraseid suhteid ja pikaajalist koostööd ning tänas Šveitsi abi ja toetuse eest 1990. aastate alguses. „Me olime head õpilased, õppisime kiiresti, arenesime kiiresti ja ehitasime oma riigi läänelikuks demokraatiaks,“ ütles ta.

Hussari sõnul on Eestil ja Šveitsil palju ühist – alates väärtustest kuni ühtse arusaamani Venemaa agressioonisõjast Ukrainas. Ta rõhutas vajadust võtta kõik Ukrainas toime pandud kuritegude, sealhulgas agressioonikuriteo süüdlased vastutusele ning märkis, et samuti peab Venemaa hüvitama oma tegevusega tekitatud kahju. „Riigikogus on peagi algamas arutelud ettepaneku üle kasutada Ukraina ülesehituseks sanktsioneeritud isikute Eestis külmutatud varasid,“ ütles ta.

Šveitsi parlamendi väliskomisjon viibib Eestis osana komisjoni visiidist Balti riikidesse. Tallinnas külastavad saadikud ka NATO Küberkaitsekoostöö Keskust ja Riigi Infosüsteemi Ametit.

Head Uudised GoodNews