1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Martti Helde: “Vara küps” loodusfilmina on meie aja peegeldus, mis meid eestlasi kui metsarahvast halastamatult portreteerib
Martti Helde: “Vara küps” loodusfilmina on meie aja peegeldus, mis meid eestlasi kui metsarahvast halastamatult portreteerib

Martti Helde: “Vara küps” loodusfilmina on meie aja peegeldus, mis meid eestlasi kui metsarahvast halastamatult portreteerib

Jaanuaris kinodesse jõudev režissöör Martti Helde dokumentaalfilm “Vara küps” näitab selgelt, millises seisus on Eesti mets täna ning annab ausa ülevaate, mis juhtub kolmekümne aasta pärast, kui me kohe ei võta kaitsealuste metsade kaitseks midagi ette. Film kannab autori sõnul ühest sõnumit: “Kaitsealad kaitse alla!”

“Riigikohus võttis lõpuks vastu otsuse, et rahvusvahelise kaitse all olevaid metsi ei saa enam oma äranägemise järgi paljaks raiuda. Keskkonnakaitsjatel kulus 11 kaebusega kohtulahingule üle 35 000 euro. Selline on olukord hetkel Eesti kaitsealuse metsaga,” selgitab filmi autor Martti Helde. Siiani andis Keskonnaamet üleeuroopalise kaitse all olevate metsade maharaiumiseks välja metsateatisi ehk raielube automaatselt, mis on täiesti õigusvastane. Kindlasti on selle küsimuse osas suur hulk inimesi, kes väidavad vastupidist ja mitmeid, kes saavad lootusrikkalt rahulikumalt hingata.

Dokumentaalfilm “Vara küps” toob esmakordselt kaamera ette metsadebatis osalenud metsatööstuse, Riigimetsa majandamise keskuse ja loodusteadlased, et saada selgust, mis Eesti metsaga on toimunud ning millise pärandi jätame järeltulevastele põlvedele tulevikus. Enam kui kuuekümnes Eesti eri paigas üles võetud loodusfilm avab vaatajale Eesti metsade kriitilise hetkeseisu ning näitab kuidas poliitilised otsused on meie ühise vara kasutamist mõjutanud.

Film pakub lahendusi, et debati ummikseisust välja liikuda ning suunab tähelepanu teravikele, mis metsasõja infomüras on mattunud juhitud kommunikatsiooni sõnumite alla. Aga tõstatab ka küsimuse, kuidas metsasõja algusajast vahetunud üheksa valitsust on jätkuva passiivsusega riigi vara, metsaga, hoolimatult ringi käinud.

  • Filmi “Vara küps” režissöör on Martii Helde (“Risttuules”, “Skandinaavia vaikus”) ja operaator Mattias Veermets (”Raul Vaiksoo: Pätt või Pühak”), intervjueerija Joonas Hellerma, helilooja Sander Mölder, montaažirežissöör Jaak Ollino Jr. (”Kalev”), helirežissöör Janne Laine (”Risttuules”), produtsendid on Elina Litvinova (“Tume paradiis”, ”Estonia”) ja Armin Karu (“Tõde ja õigus”), tootjafirmaks Three Brothers. Filmi levitab Hea Film.
Head Uudised GoodNews