1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. “Savvusanna sõsarad” pälvis järgmised kaks rahvusvahelise auhinna nominatsiooni ja linastub 8 välisriigi kinolevis
“Savvusanna sõsarad” pälvis järgmised kaks rahvusvahelise auhinna nominatsiooni ja linastub 8 välisriigi kinolevis

“Savvusanna sõsarad” pälvis järgmised kaks rahvusvahelise auhinna nominatsiooni ja linastub 8 välisriigi kinolevis

“Savvusanna sõsarad” nomineeriti Rahvusvahelise Dokumentalistika Ühingu IDA auhinnale kahes kategoorias: parim operaatoritöö ja parim montaaž. Film on jõudnud kinolevisse kaheksas Euroopa riigis ning suurlinnades New Yorgis ja Los Angeleses.

International Documentary Association ehk Rahvusvahelise Dokumentalistika Ühingu IDA auhind on üks olulistest USAs välja antavatest rahvusvahelistest dokumentalistika žanri auhindadest. Operaator Ants Tammik pälvis nominatsiooni parima operaatoritöö kategoorias. See on juba teine nominatsioon Ants Tammikule nädalapäevad tagasi pälvitud Cinema Eye Honors väljapaistva operaatoritöö nominatsiooni järel. Esimese nominatsiooni pälvisid “Savvusanna sõsarate” monteerijad Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik ja Anna Hints, kes on nomineeritud parima montaaži kategoorias. Auhinnasaajad selguvad 12. detsembril.

Samaaegselt IDA auhinna nominatsioonide pälvimisega jõudis film möödunud reedel ekraanidele 63 kinos Saksamaal aga ka Islandil ning USA suurlinnades New Yorgi IFC Centeris ja Los Angelese kinos Laemmle Royal. 30. novembril algab “Savvusanna sõsarate” kinolevi 46 kinos Hollandis ning lisaks Luksemburgis. “Savvusanna sõsarad” jookseb Poolas 23 kinos ning on jätkuvalt kinokavades ka Suurbritannias, Leedus, Norras ja Tšehhi Vabariigis ning linastub filmifestivalidel üle kogu maailma. Detsembris ja uue aasta esimestel kuudel ootab filmi ees kinolevi veel 16 riigis.

Produtsent Marianne Ostrati sõnul on see mitte ainult Eesti vaid üldse dokumentaalfilmi kohta väga suur nähtavus: “”Savvusanna sõsaratel” on hetkel käsil väga intensiivne ja põnev aeg: Euroopas jõuab film samaaegselt erinevates riikides kinolevisse – nüüd ka kahes USA suurlinnas – ja paralleelselt rallime Oscari-rajal, mille teenäitajateks ja positiivseteks indikatsioonideks on kõik viimase kuu jooksul pälvitud nominatsioonid. Kõik toimub samaaegselt ning üks võimendab teist. Olen ka väga õnnelik, et praeguseks juba kõrgelt auhinnatud režissöör Anna Hintsi kõrval on jõudnud nominatsioonide ja tunnustuseni ka “Savvusanna sõsarate” operaator, monteerijad ja helirežissöörid,” rõõmustab Ostrat.

Režissöör Anna Hints tuuritas ja kohtus möödunud nädalal publikuga Berliinis, Dresdenis, Münsteris ja Hamburgis ning avas “Savvusanna sõsaratega” Eesti Filmipäevad Berliinis: “Saksamaal võeti film väga hästi vastu ning andsin intervjuusid olulistele Saksamaa väljaannetele. Inimesi rabab intiimsus, mis filmis on saavutatud, tehnilised küsimused kuumas suitsusaunas filmimisest, vaimustutakse renessansilikust pildikeelest, muusikast, loodusest, helikeelest. Palju uuritakse Vana-Võromaa suitsusaunakombestiku kohta, laiemalt Eesti kultuuri ja keele kohta. Mitmed inimesed tahavad filmist inspireerituna Lõuna-Eestisse tulla. Ajaliselt on see parim hetk, saan neid kutsuda Euroopa Kultuuripealinna Tartusse! Ja mis veel on huvitav – pea kõigil linastustel, kus olen filmi esitlenud, on kohal viibinud ka mõni eestlane. Tõesti, igas maailma sadamas on vähemalt üks eestlane, nagu kirjutas Hemingway.”

Juba teisele parima operaatoritöö auhinnale nomineeritud Ants Tammiku sõnul on märkimisväärne, et “Savvusanna sõsarad” on selliselt tähelepanu pälvinud: “Operaatorite jaoks on IDA auhind üks väärtuslikumaid tunnustusi ja juba selle nominatsiooni saamine on suur au. Dokumentaalfilm on eriline žanr, kus filmitakse kordumatuid hetki. Seetõttu on operaatoril otsustel suur roll ja ka koostöö ülejäänu meeskonnaga peab toimuma laitmatult. Tundsin, et selle filmi meeskond oli väga “ühel lainel” ja seda on näha ka tulemuses. Eriti hea meel on sellegi üle, et filmi monteerijad IDA auhinnale nomineeriti, sest nad on minu filmitud materjali väga oskuslikult suurepäraseks filmiks teinud.”

Hendrik Mägar, kes on üks filmi viiest monteerijast, rõõmustab, et “Savvusanna sõsarad” on avaldanud niivõrd sügavat mõju üle terve maailma: “See on suur tunnustus kõigile, kes seitsme aasta jooksul on meie filmi panustanud. Tiimiga liitudes teadsin kohe, et tegu on erilise materjaliga millel on potentsiaali puudutada hinge sügavamaid soppe. See siirus, avatus ja julgus, mida naised kaamera ees näitasid, on erakordne. Montaažis oli üks meie eesmärkidest luua soe ja orgaaniline atmosfäär, kus vaataja saaks tunda nagu viibiks ta suitsusaunas ühena sõsarkonnagast ja seda ülemaailmset vastuvõttu vaadates tundub, et see õnnestus hästi.”

Monteerija Tushar Prakash ütleb, et mahuka salvestatud materjali seas oli mitmeid suure potentsiaaliga imetabaseid hetki: “Minu ülesanne oli koostöös Anna Hintsiga neid materjali seast ära tunda ja arendada välja filmikeel, mis seob kõik need väikesed imed ühtseks filmiks. Olen väga tänulik võimaluse eest töötada koos Anna ja teiste tiimiliikmetega, et ühiselt luua selle väeka sõsarkonna portree.”

“Savvusanna sõsarad” on hetkeseisuga võitnud kümme auhinda, millest värskeim on PÖFFi Balti filmi võistlusprogrammi parima filmi auhind. Film on pälvinud neli žürii äramärkimist, on Euroopa Filmiauhinna parima dokumentaalfilmi ja LUX Euroopa kinopubliku auhinna nominent ja Cinema Eye Honors nominent neljas kategoorias – parim debüütfilm, parim operaatoritöö, parim helikujundus ja publikauhind. Film oli nomineeritud USA kriitikute ühingu Critics Choice Associationi dokumentaalfilmide auhinnale parima debüütfilmi kategoorias.

Eesti-Prantsuse-Islandi koostöös valminud dokumentaalfilm “Savvusanna sõsarad” on Eesti kandidaatfilm parima rahvusvahelise filmi kategoorias eesootavatel Oscaritel ning tugev pretendent parima dokfilmi kategoorias. Filmi leviõigused on müüdud enam kui 32 territooriumile USA-st Uus-Meremaani ja Kanadast Lõuna-Koreani.

Film linastub alates 24. märtsist Eesti kinodes ja on 36. järjestikuse kinonädala alguseks kogunud juba 29 333 vaatajat. Filmiseansid leiab kinodest Artis ja Sõprus ning Tartu Elektriteatrist. Samuti Kinokoja saalidest üle Eesti. Eestis levitab ja turundab filmi ACME Film.

Taustainfo:

  • „Savvusanna sõsarad” on kaasaegne ja intiimne film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Film tutvustab ka Vana-Võromaa suitsusauna kombestikku („savvusannakombõ”), mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.
  • Filmi „Savvusanna sõsarad” režissöör ja stsenarist on Anna Hints. Produtsent on Marianne Ostrat (Alexandra Film, Eesti), kaasprodutsendid on Juliette Cazanave (Kepler22 Productions, Prantsusmaa), Hlín Jóhannesdóttir (Ursus Parvus Island) ja Eero Talvistu † (Eesti). Filmi operaator on Ants Tammik, monteerijad Hendrik Mägar, Tushar Prakash, Qutaiba Barhamji, Martin Männik ja Anna Hints. Heli salvestasid Tanel Kadalipp ja Patrick McGinley. Helirežissöör on Huldar Freyr Arnarson (Island) ning heliloojad Edvard Egilsson (Island) ja ansambel EETER (Anna Hints, Marja-Liisa Plats, Ann Reimann).
  • Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Centre national du cinéma et de l’image animée, SACEM, Sundance Institute Documentary Fund, Islandi Filmikeskus, Tartu Filmifond ja SVT. Projekti arendati Ice & Fire Docs dokfilmide arendusprogrammis. Projekti esitleti IDFA Forumil ja Nordisk Forumil. “Savvusanna sõsarate” auhinnahooaega toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital. Filmi kinolevi Euroopas toetab Loov Euroopa.

Head Uudised GoodNews