1. Avaleht
  2. Haridus
  3. MEIE NOORED I Eesti õpilased said Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadil kaela kuld- ja hõbemedalid
MEIE NOORED I Eesti õpilased said Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadil kaela kuld- ja hõbemedalid

MEIE NOORED I Eesti õpilased said Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadil kaela kuld- ja hõbemedalid

Möödunud nädalal toimunud Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadil pälvisid Eesti õpilased edukate tulemustega kuld- ja hõbemedaleid. Võistlusel osales 42 võistkonda 20 riigist ja võitjaks tuli tänavu Saksamaa.

Eesti õpilastest said kuldmedali kaela võistlusel teise koha saanud Saskia Põldmaa (Tallinna Reaalkool), Violeta Jürgens (Ülenurme gümnaasium) ja Mihkel Tali (Tartu Kivilinna Kool). Eduka tulemuse sai ka 12. koha eest hõbemedaleid pälvinud võistkond koosseisus Liisa Pata, Tobias Palm (mõlemad Tallinna Reaalkoolist) ja Ralf Robert Paabo (Tartu Kivilinna Kool).

Mentoritena olid õpilastel abiks Tartu Ülikooli magistrant Marit Puusepp, Imperial College Londoni üliõpilane Lee Ann Madissoon ning TÜ Tartu observatooriumi kosmosetehnoloogia osakonna juhataja ja kaasprofessor Mihkel Pajusalu.

Teist aastat järjest toimunud eksperimentaalteaduste olümpiaadil saavutatud tulemus on Eesti jaoks olnud seni parim. Eesti koordinaatori Mihkel Pajusalu sõnul olid õpilased edukad ka olümpiaadi eelkäijana varasemalt toimunud Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadi kontekstis, kus Eesti võistkond saavutas esikoha aastatel 2008 ja 2012.

Käesoleval aastal toimus olümpiaad Tšehhis ja seda korraldas Hradec Králové Ülikool. Iga osalejariik saatis võistlustulle kaks kolmeliikmelist võistkonda, kel tuli kahel päeval lahendada nelja tunni jooksul bioloogiat, füüsikat ja keemiat kombineerivaid eksperimentaalseid ülesandeid. Erandiks oli siinkohal korraldajamaa, mida esindas neli võistkonda.

Sel aastal oli olümpiaadil kaks suuremat mitmest alaeksperimendist koosnevat ülesannet, millest esimene vaatles naha bioloogiat ja hüaluroonhapet ning teine viiruseid ja DNAd. Näiteks pidid võistlejad kirjeldama naha struktuuri, uurima hüaluroonhappe hõõrdumist vähendavad omadusi, polümeeride lahuseid, erinevate loomade verd, mikrostruktuure difraktsiooni abil ja keemiliste ühendite struktuuri mõju nende erinevatele omadustele.

Keeruliste ülesannete lahendamise ajal oli õpilastel abiks loomingulisus. Näiteks said Taani võistkonnad eriauhinna kaameli vere õigesti määramise ja looma joonistamise eest. Olümpiaadilt ei puudunud ka kultuuriprogramm, mille raames said õpilased omavahel suhelda ja erinevaid vaatamisväärsusi külastada.

  • Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaadi eesmärgiks on integreeritud loodusteadusliku hariduse propageerimine tuleviku probleemide lahendamiseks, rõhutades eriti Euroopa Liidu õpilaste eksperimentaalseid oskusi, koostööd ja omavahelist suhtlust. Olümpiaad on mõeldud õpilastele, kes on selle toimumise ajal 17-aastased või nooremad.
  • Eesti õpilaste osalemist olümpiaadil toetas Haridus- ja Teadusministeerium ning korraldas Tartu Ülikooli teaduskool. 
Head Uudised GoodNews