1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Mihhail Kõlvart: ajalooline mälu on rahva identiteedi osa
Mihhail Kõlvart: ajalooline mälu on rahva identiteedi osa

Mihhail Kõlvart: ajalooline mälu on rahva identiteedi osa

Eesti Vabariigi aastapäeva eel kogunesid Tallinna Reaalkooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Westholmi gümnaasiumi esindajad Vabadussõjas langenud õpetajate ja õpilaste monumendi juures, et avaldada austust meie kodumaa minevikule, olevikule ja tulevikule.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles Eesti Vabariigi 102. aastapäevale pühendatud tseremoonial Reaali Poisi juures, et igal rahval on enda ajalooline mälu. „See on ka meie identiteedi osa, rahva uhkuse ja väärikuse selgroog. Ilma selleta ei ole rahvust ega riiki, sest ajalooline mälu ei ole ainult tagasivaade, see on olevik ja usk, et meil on tulevikku,“ lausus linnapea.

Samas meenutas linnapea Vabadussõja aegse sõjavägede ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri sõnu – koolipoisid tõid meile usu, et meie võidame. Ja see on suurim and, mis nad on andnud Eesti Vabariigile ta sünni ajal.

„Sellega nad andsid usu, et meil on tulevik. Just nemad on meie kangelased ja ajaloolise mälu loojad. Nad armastasid oma riiki, mis oli nende usu võti ja võtsid oma riigi eest vastutuse ning maksid selle eest kõrgeimat hinda – oma elu,“ sõnas Kõlvart.

Eesti Vabariigi 80. aastapäeval, 1998. aastal taaselustas Tallinna Reaalkooli vilistlaskogu traditsiooni, kus Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks kogunevad Tallinna Reaalkooli juurde kolm Vabadussõjast osavõtnud ja praegu Tallinnas tegutsevat kooli, et austada Vabadussõjas langenud õpilasi ja õpetajaid.

Head Uudised GoodNews