1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. MILJONITE UKRAINLASTE LUGU I Pärnus toimub Ukraina sõja kunstiinstallatsioon „Sõja uksed“, mis räägib miljonite ukrainlaste loo
MILJONITE UKRAINLASTE LUGU I Pärnus toimub Ukraina sõja kunstiinstallatsioon „Sõja uksed“, mis räägib miljonite ukrainlaste loo

MILJONITE UKRAINLASTE LUGU I Pärnus toimub Ukraina sõja kunstiinstallatsioon „Sõja uksed“, mis räägib miljonite ukrainlaste loo

Kunstirühmitus Non Grata plaanib Pärnus korraldada Ukraina sõja teemalise kunstiinstallatsiooni „Sõja uksed“. Kõik uksed olid kord Ukraina kodudes, teatrites, haiglates, lasteaedades, koolides. Iga uks on ainulaadne ja kordumatu. Ustel on jäljed kuulidest, tulest, plahvatustest. Iga uks avaneb ja sulgub, et inimesed saaksid sealt läbi minna. Iga ukse ees on silt infoga, mis lugu selle uksega on.

Ukraina kunstnik Kurt Ruslan selgitab, et Putini sõda käib Euroopas. Sõda Ukraina vastu on sõda Euroopa ja kogu demokraatliku maailma vastu. Installatsioon „Sõja uksed“ loodi, et rääkida miljonite Ukraina meeste, laste ja naiste lugu, kes sunniti oma kodude ustest põgenema Vene vägede sõja ja terrori eest.

Putini sõda käib Euroopas. Sõda Ukraina vastu on sõda Euroopa ja kogu demokraatliku maailma vastu.

„Ma mäletan, kui olin koolis ja ajalootunnis räägiti teisest maailmasõjast. Meid viisi muuseumitesse, näidati filme sõjast, panime lilli monumentidele kangelastele, kes meie linna kaitsesid. Paljud ei võtnud teist maailmasõda kui tragöödiat ja ajaloolist fakti, vaid kui legendi, mis juhtus kaua aega tagasi,“ räägib Kurt Ruslan.

Foto: Shutterstock.com

Ta lisab, et see oli nii, kuni ta rääkis päriselt inimestega, kes teise maailmasõja üle elasid. „„See asi“ oli mu vanaisa medal vapruse eest. „See inimene“ oli mu vanaema. Siis sain aru, mis on sõda ja kui kohutav see on,“ meenutab ta.

„„See asi“ oli mu vanaisa medal vapruse eest. „See inimene“ oli mu vanaema. Siis sain aru, mis on sõda ja kui kohutav see on.

Kurt Ruslan tahab rääkida Ukraina sõjast läbi kunsti ning tõmmata uksega paralleele eluga. Sest ustel, nagu ka inimestel, on oma ajalugu. Tänu „Sõja uksed“ installatsioonile saavad inimesed puudutada „asju“ ehk uksi, mis on näinud sõda ja mis oskavad rääkida rohkem kui sotsiaalmeedia, uudised või poliitikud…

Foto: Shutterstock.com

„Sõja uksed“ on lugude labürint, mida saab läbida. Inimesed saavad selle abil kogeda ajaloolisi sündmusi, mis nende silme ees lahti rulluvad.

Head Uudised GoodNews