1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Minister Liina Kersna osales 12. õpetajaameti tippkohtumisel Hispaanias
Minister Liina Kersna osales 12. õpetajaameti tippkohtumisel Hispaanias

Minister Liina Kersna osales 12. õpetajaameti tippkohtumisel Hispaanias

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna osales 11.-13. mail OECD, Education International ning Hispaania haridusministeeriumi korraldatud tippkohtumisel Valencias Hispaanias, kus arutati riigi ja ametiühingute koostööd õpetajaameti arendamiseks.

Tänavuse õpetajaameti tippkohtumise keskne teema oli koroonapandeemia järgne rahvusvaheline koostöö riikide ja ametiühingute vahel „Moving forward after the pandemic: governments and teachers’ unions: working together to leave no-one behind”.

Visiidi käigus kohtus haridus- ja teadusminister Liina Kersna OECD hariduse ja oskuste direktoraadi juht Andreas Schleicheriga, kellega arutas hariduskoostööd ning tänas teda tõenduspõhiste sõnumite eest, mis aitasid koole koroonapandeemia ajal lahti hoida.

Minister Kersna kohtus esimest korda Soome haridusminister Li Anderssoniga, kellega arutati õpilünkade tasandamist, laste vaimse tervise toetamist ning Ukraina sõjapõgenike lõimimist kohalikku haridussüsteemi. Samuti rääkisid ministrid sellest, kuidas tagada lasteaedade ja koolide õpetajatele, kel ei ole vajalikku kvalifikatsiooni, paindlikud võimalused töö kõrvalt seda omandada.

Kokkusaamisel arutlesid haridusministrid, riikide esindajad ja ametiühingud õpetajaameti arendamise teemadel ning riigid esitlesid lubadusi valdkonna edendamiseks järgnevaks aastaks. Eesti ametiühingutega arutelu tulemusena sõnastas Eesti kolm kokkulepet, mille täitmist järgmisel tippkohtumisel esitleda: koolijuhi ja õpetaja karjäärimudeli loomine, et tagada õpetajaameti jätkusuutlikkus; Ukrainast saabunud sõjapõgenike vaimse tervise ning koolisüsteemi kaasamise toetamine ning side Ukraina keele ja kultuuriga; töö õpetajate palkade tõstmise ning kõrghariduse jätkusuutliku rahastamise suunas.

Visiidi käigus tutvus minister ka Hispaania haridussüsteemiga ning külastas kohalikku kesk- ja kutsehariduskooli IES El Cabanya.

Koos minister Liina Kersnaga kuulusid Eesti delegatsiooni Valencias Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri, Eesti kõrgkoolide ametiliitude ühenduse Universitas esimees Ants Koel ja Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Urmo Uiboleht.

Õpetajaameti tippkohtumine International Summit on the Teaching Profession (ISTP) toimus tänavu 12. korda. Õpetajaameti tippkohtumisele kutsutakse rahvusvaheliste uuringute põhjal maailma hariduse esiriike ja potentsiaalseid esiriike. 2019. aastal toimus tippkohtumine Soomes ja 2020. aastal ja mullu pandeemia tõttu virtuaalselt.

Head Uudised GoodNews