1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Mölder: erakorraline pensionitõus oli hädavajalik ja möödapääsmatu
Mölder: erakorraline pensionitõus oli hädavajalik ja möödapääsmatu

Mölder: erakorraline pensionitõus oli hädavajalik ja möödapääsmatu

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi hinnangul on järgmise aasta riigieelarves kajastuv enam kui 20 eurone vanaduspensioni tõus märgiline ning oluline samm Eesti eakate heaolu tõstmisel.

„Järgmise aasta aprillis tõuseb baasosa 16 euro võrra ning lisaks tõstetakse täiendavalt pensionilisa, mille tulemusel lisandub iga lapse kohta ühele vanemale veel 3,55 eurot,“ ütles Mölder. „Pensioni baasosa on aga kõige alustala ning selle enam kui kahekordne tõus, võrreldes tänavuse aasta pensionitõusuga, aitab kiirendada pensionitõusu indekseerimise abil ka järgmistel aastatel.

Keskerakonda kuuluva Mölderi sõnul väärib tänane valitsus tunnustust, et raskel ajal ei unustatud ära ühiskonna nõrgimaid, kes oleksid ilma erakorralise pensionitõusuta seekord nulli peale jäänud. „Eesti majandus tegi tagasilanguse ning sellest tulenevalt poleks ka indekseerimise tulemusel pensionid kasvanud tänavu sentigi. Mõistagi mõjutas eakate kindlustunnet tuntavalt kevadine eriolukord, kuid teisalt on Eesti olnud pikka aega vanemaealiste suhtelise vaesuse osas Euroopa punase laterna rollis,“ ütles Mölder. „Näiteks moodustas 2019. aastal keskmine vanaduspension Eestis keskmisest netokuupalgast ligikaudu 42%, mis on väikseim näitaja Euroopa Liidus.“

„Järgmise sammuna peaksime võtma suuna, et keskmine pension oleks tulumaksuvaba. Hetkel ei oska veel öelda, milliseks kujuneb Riigikohtu otsus II pensionisamba osas. Juhul kui see muutub vabatahtlikuks, siis minu arvates on oluline, et sealt vabanev riigipoolne osa jääks esimesse sambasse ning läheks erakorralise tõusu tarbeks,“ sõnas Mölder.

Pensionitõus jõustub järgmise aasta aprillis, mille tulemusel kerkib keskmine vanaduspension 548 euroni.

Head Uudised GoodNews