1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. POSKA JUUBELIAASTA! Moskvas avati Jaan Poskale pühendatud näitus
POSKA JUUBELIAASTA! Moskvas avati Jaan Poskale pühendatud näitus

POSKA JUUBELIAASTA! Moskvas avati Jaan Poskale pühendatud näitus

WP_20160516_18_58_16_Pro (2)Moskva Eesti saatkonna ruumes avati eile näitus „Jaan Poska ja Tartu rahu“.

Näitus on pühendatud käimasolevale Poska juubeliaastale – 24. jaanuaril möödus 150 aastat Eesti Vabariigi sünnis olulist rolli mänginud riigimehe Jaan Poska sünnist.

Näituse avas Eesti vabariigi suursaadik Moskvas Arti Hilpus. Näitust ja Jaan Poska elukäiku tutvustas külalistele ajaloolane ja Tallinna Linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakas. Pikema ettekandega esines ka tunnustatud ajaloodoktor prof Andrei Zubov, kes lähenes teemale Vene kodusõja vaatenurgast.

Ettekannetele järgnes kaasahaarav mõttevahetus, millest võtsid osa kohalviibinud ajaloolased ning politoloogid. Külalised tõdesid, et sooviksid Jaan Poskast ning toonasest ajastust veelgi rohkem teada saada ning avaldasid soovi, et põhjalikumad käsitlused ilmuksid ka venekeelsena.

Näituse koostas Tallinna Linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakas ning kujundas Eesti Rahvusraamatukogu kunstnik Tiiu Laur.

Näituse avamisel osalesid Soome, Läti, Leedu ja Poola saatkonna esindajad, MGIMO Eesti klubi esindaja Peeter Oskolkov ning eesti keele õppurid koos õpetajaga, Kõrgema majanduskooli õppejõud ja tudengid, Moskva riikliku ülikooli soome-ugri kateedri ning Moskva riikliku lingvistilise ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonna tudengid, Venemaa Teaduste Akadeemiat esindajad, keskuse „Memorial“ esindajad Nikolai Petrov ja Natalia Petrova, ajaloolased, ühiskonnaelu tegelased ja politoloogid. Näituse avamisele olid kutsutud ka Venemaa ajakirjandusväljaannete esindajad.

2016. aasta jaanuaris oli näitus avatud Eesti Rahvusraamatukogus ning veebruaris-märtsis Riias Läti Rahvusraamatukogus.

Head Uudised GoodNews