1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. NÄHTAV JA NÄHTAMATU I Diverse Universe Performance Festival avab nähtava ja nähtamatu vahelist ruumi
NÄHTAV JA NÄHTAMATU I Diverse Universe Performance Festival avab nähtava ja nähtamatu vahelist ruumi

NÄHTAV JA NÄHTAMATU I Diverse Universe Performance Festival avab nähtava ja nähtamatu vahelist ruumi

7.- 9. augustil 2020 toimub tänavuse Diverse Universe Performance Festivali teine, suvine osa. I osa toimus vahetult enne ülemaailmset corona-pandeemiat Pärnus ja Tallinnas, esinejateks  Risto Puurunen Soomest, Joseph Sledgianowski, Amy Gillian Wilson, Danny Gonzalez, Jill McDermid ja Erik Hokanson New Yorgist, poeedid Meelis Friedenthal, Tõnis Laanemaa, Jürgen Rooste, Albert Trapeez, tantsija / koreograaf Kristino Rav Eestist,  Norra saami diiva Marita Isobel Solberg, Mina Büker Türgist, prantsuse mürameister Mathieu Sylvestre, legendaarne Sacramanto helijumal Larry Rodriguez alias The Flower Vato,  Summer Freyja Yarrow Nevadast,  Andreas Stadler, Victoria Stadler, Lars Crosby ja Philip Kevin Brehse, Gotland Fünf Saksamaalt, Cristina Bravi Itaaliast.

Diverse Universe Performance Festival vol 2 alapealkirjaga “Nähtamatu maailm” saab avalöögi Pärnu Kunstnike Majas 7. augusti õhtul, mil esinevad Baskimaa kollektiiv koosseisus Fausto Grossi, Alberto Lomas, Txema Agiriano. Nende interaktiivne performance “Interface Project” käsitleb virtuaalmaailma kommunikatiivsust läbi videotehnika koostöös Txema Agiriano helimaailmaga.

Riia / New Yorgi duo Daniela Vetra ja Arturs Virtmanis esitavad Pärnus mitu performancet.

Viimast korda tuleb esitlusele ülimalt vaatemängulise langevarju-performance, mis käsitleb vabanemist ühiskondlikest – akadeemilistest, traditsioonilisest ja religioossetest – protsessidest läbi sisemise võitluse ja minnalaskmise. Etendusse paigutatud objektide ja toimingute sümboolne “keel” toob esile proto-religioosse arusaama, et vabastamine tuleb läbi võitluse, see on seotud nn “vanade sidemete” katkestamisega. Asjad, mis võivad toimida kui elu päästjad, võivad samal ajal ka sinu elu täiesti ära rikkuda.

“Vabanege oma probleemidest, põletage vanad sidemed, vabastage oma langevari enne, kui see teid kaljudele tõmbab!”

Nähtava ja nähtamatu koosolemine loob vaimse tunde absoluudi ulatumisest inimese ellu: üleloomulik on siinsamas! Üleloomulikkus on ratsionaalse mõtlemise avastus: võimetus mõista aine hingust ja kõikide olendite vaimu ning eristada neid käegakatsutavast mateeriast. Kolmemõõtmeline ruum muutub kahemõõtmeliseks, ent see pole kahemõõtmelisus pinnal: areneb hoopis kujutelmade ruum ja sügavus, mis on tegelikult mitmemõõtmeline ruum. Nähtav on vaid kaja tõelisest, nähtamatust, mis heliseb inimeses ning vastab tühjusele nii isikulises kui ka kosmilises mõttes. Nähtamatus on teadlik ruumis olemise viis, üksinduses-tühjuses olemise viis. Nähtava maailma sees ja ümber on hoopis teine maailm, mis on unelmate, ihade ja varjatud saatuste maailm, kus kõik on võimalik, tasub vaid laskuda või tõusta selle salapärasustesse.

Fausto Grossi (Itaalia) lööb Kunstnike Maja hoovis ja Supeluse aastalaadal lahti POP UP performance restorani. Tavaelus Atlandi ookeani kaldal Bilbaos omanimelist pizzarestorani pidav elukunstnik on oma loomingulises karjääris oskuslikult sidunud konseptuaalsuse ja kokakunsti ning viinud mõlemad nende sünteesis täiuseni.

Vilma PeDiu (Leedu / New York) Art & Aktivism: “Artemise Kiskjad”

Artemis Beasts uurib oma kunstietendustel loomade ja inimõiguste ristumist. Kogu nende looming on pühendatud loomade kaitsele. Antropomorfsed hübriidid, pool-inimesed, pool-loomad, liiguvad hüpnotiseerivate helide saatel abstraktsetel kunstimaastikel. Luule, helid ja visuaalsed meediad on seotud hüpnootilise tantsukoreograafiaga.

Nad juhivad inimeste tähelepanu loomade väärkohtlemisele kunsti kaudu ja  kasutavad selleks interdistsiplinaarseid vahendeid –  etenduskunstist muusikani, projektsioonidest ja skulptuurist luuleni: „Me usume, et viis, kuidas inimesed suhtuvad loomadesse, on nii vana ja sügav teema, et seda ei saa intellektuaalselt täielikult haarata,“ rääkis Vilma. “Inimesi motiveerivad loovad, peegeldavad, aktiivsed ja vaimsed püüdlused.”

„Kollektiivsed kogemused aitavad meil mõtteid jagada. ”

Nimi “Artemis” ulatub tagasi Kreeka metsloomade jumalanna juurde. Tal oli vaimne side ja oskus suhelda elusloodusega. “Oma etenduste jaoks loome antropomorfseid hübriide – omaenda inimkehasid loomapeadega. Asetades loomamaskid pähe, sukeldume erinevatesse reaalsustesse. ” Nii nagu “inimeste / loomade hübriidid, oleme mõlemad: metsalised ja Artemis ise. Me näeme maailma mõlemast vaatenurgast. ”

Linda Granfors ja Aura Hakuri on Soome performance-duo, sõbrad ja kunstnikud, kes on koos töötanud 16 aastat.

“Oleme oma töös käsitlenud erinevat laadi rolle, eluetappe ja arhetüüpe. Teemadele lähenemisviis ei ole sirgjooneline ega allajoonitud, vaid pigem kirjeldav, sugestiivne või küsitav. Usaldus mängib meie töös olulist rolli. Meie kui esinejate vastastikune usaldus võimaldab vaatajatel etenduse ajal ka seda usaldust tunda. Mängutunnetus on meie töös tugevalt olemas. Mitte mäng, mida tavaliselt mängitakse lapsepõlves, vaid mäng kui meeleseisund. Mäng rõhutab kujutlusvõime ja katsetamise suuremat kasutamist elus, see võimaldab piiride ületamist ja vaba olemist. Mängimine võib olla täis valgust või pimedust, täis rõõmu, mugavust ja hirmutavaid asju. ”

Laura Feldberga (Läti) tutvustab oma tööprotsessi niimoodi:

“Kas me oleme kunagi näinud maailma sellisena, nagu see on – nõndanimetatud reaalsus? Iga kord, kui ringi vaatan, ühenduvad ümbritseva maailma pildid kohe nähtamatu maailmaga, mis elab minu enda mõtete sees. Ma vaatan ja samal ajal tunnen, mäletan, võrdlen ja mõtlen. Ma nimetan seda protsessi sisemiseks visiooniks.

Sisevisioon on termin, mida kasutan oma teoste loomise ja esitlemise kirjeldamiseks. Minu enda sisemise nägemuse abil loodud teosed räägivad unenägude, mõtete, illusioonide, fantaasiate ja mälestuste kaudu nähtud maailmast. Isiklik suhtumine ja isiklikud tunded muudavad lihtsad igapäevased tegevused  kujutlusvõime kaudu millekski erinevaks.

Töötades nii siseruumides kui ka välitingimustes, kasutan ümbritseva ruumi loomiseks kohta, kus eksponeeritud objektid ja installatsioonid on ühendatud ühtseks tervikuks. Peaaegu kõik minu teosed on kohaspetsiifilised ja nende eesmärk on tekitada tundeid, seoseid ja lasta vaatajatel kontakti saada omaenda sisemise reaalsusega.”

Performanced, loengud ja workshopid toimuvad reedest pühapäevani. Festivali tegevuskunsti programmi lõpetab suur Non Grata ühisperformance kõikide osalevate performaatorite osavõtul 8. Augusti südaööl. 

Festivali toetavad Pärnu linn ja Kultuurkapital. 

Head Uudised GoodNews