1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Neljapäeval algab Tartus Emajõe festival 
Neljapäeval algab Tartus Emajõe festival 

Neljapäeval algab Tartus Emajõe festival 

Foto: Shutterstock

Tänavune festival kestab neljapäevast pühapäevani ning toob Tartu südalinna ja kesklinna sadamatesse kala-, spordi-, pere- ja pidupäeva.Kõige tihedama programmiga päeval, 19. augustil sõidutavad soovijaid festivali keskuste vahel kolm jõetrammi, päev kulmineerub alati paljusid pealtvaatajaid köitva jõeparaadiga.

Festivali raames puhastatakse koostöös vabatahtlike sukeldujatega jõge ja tuuakse uudistamiseks kaldale ühe laeva vrakk, näidatakse lodja purjelt kino, kuulata saab 12 kontserti ning toimub viis sportlikku mõõduvõtmist, suurem osas neist jõel. Sisevete Saatkonnas tegutseb klounide Piip ja Tuut eestvõttel lasteala, kohal on ka vetelpäästekoerad ja Päästeamet.

Neljapäeval, 17. augustil kel 18 suundub festivali avarongkäik raekoja platsilt Vabaduse puiestee äärsesse parki, kus Tartu linnapea Urmas Klaas kuulutab festivali avatuks. Neljapäevase kalapäeva keskus on ujuvkohvik Sisevete Saatkond, kus saab osaleda kalapüügi õpitubades ning õngitseda koos linnapeaga. Õhtu lõpetab Indrek Ventmanni ja Allan Kasuki kontsert.

Reede, 18. august on spordipäev. Toimub rahvusvaheline rammumeeste võistlus, SUP-laua Eesti meistrivõistluste karikaetapp, seitsme silla ujumismatk, sõudjate sprindivõistlused ning meelelahutuslik demonstratsioonvõistlus SUP-laua sõidus. Esinevad Marko Matvere ja Peep Raun.

Festivali perepäeval, 19. augustil tiirutavad lodjakoja, Sisevete Saatkonna, Dorpati kai ning Luunja sadama vahel jõetrammid Pegasus, Alfa ja lodi Jõmmu. Dorpati ja Sadamateatri vahel toimub esmakordselt Emajõe festivali raames jõe põhja ja kallaste koristamine. Sukeldumiskeskus Maremark Tartu koos vabatahtlike sukeldujatega plaanib tuua jõe põhjast välja vanu rehve, prahti ja ühe laeva vraki. Festivali perepäeval leiab aset ka „Emajõe VESTival”, mille organiseerivad väiksematele veearmastajatele Piip ja Tuut – klounipaar räägib Sisevete Saatkonnas ohutust jõekasutusest ja annab kaks etendust. Õhtul astub lavale Elina Born Band.

Pühapäeval, 20. augustil tähistatakse Emajõe ääres Kalevipoja ausamba juures Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 26. aastapäeva. Esmakordselt toimub Tartus sel päeval ka rahvarõivaste tuulutamine, sest pidulik päev pakub hea võimaluse rahvariided selga panna ja kesklinna parki piknikule tulla.

Emajõe festivali ning rattavõistluse Hawaii Ekspress Gran Fondo Estonia lõpetab ansambli The Tuberkuloited kontsert Sisevete Saatkonnas.

Festivali uuenenud paper art stiilis ja palju meisterdamistööd nõudnud visuaali lõi disainiagentuur Faaz. Uuel tunnusgraafikal on muu hulgas kujutatud üht omapärast ja tänaseks päevaks pea põlist tartlast – Emajõe ääres elutsevat valget albiinoparti. Valge part Effi kolis mõneks ajaks Tartu raekoja platsile, et 17.–20. augustil toimuvast Emajõe peost teada anda ning seda tänu heade mõtete majale teaduskeskusele AHHAA, kus festivali uue maskoti vahtplastist teisik seni elas.

Head Uudised GoodNews