1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Neste käivitab koos partneritega suvekampaania Läänemere kaitsmiseks
Neste käivitab koos partneritega suvekampaania Läänemere kaitsmiseks

Neste käivitab koos partneritega suvekampaania Läänemere kaitsmiseks

Neste käivitab koos Maailmakoristuspäevaga Eestis, Riia Tehnikaülikooliga Lätis ning professionaalse sukeldumisklubiga Leedus suvise kampaania Läänemere randade ja mere puhastamiseks prügist ja kummitusvõrkudest.

Neste soov on pärandada meie lastele parem planeet ja hoolitseda selle eest, et ka tulevased põlvkonnad saaksid Läänemere ääres head elukeskkonda nautida. Selleks on Neste Baltikumis ühendanud jõud kohalike partneritega ja koos käivitatakse Läänemere toetuseks suvekampaania Eestis, Lätis ja Leedus. Igalt tankimiselt Neste äpiga, mis on tehtud ajavahemikul 1. juulist kuni 31. augustini 2024, sponsoreerib Neste oma kampaaniapartnereid 10 sendiga, et toetada Läänemere randade puhastamist prügist ja unustatud, kaotatud või muudel põhjustel merre jäetud kalavõrkudest, mis tekitavad looduses probleeme.

Neste soov on pärandada meie lastele parem planeet ja hoolitseda selle eest, et ka tulevased põlvkonnad saaksid Läänemere ääres head elukeskkonda nautida.

Alates 2018. aastast on ka Neste töötajad löönud mererandade koristamisaktsioonides kaasa. Need aktsioonid on olnud kontsernis ühed kõige populaarsemad vabatahtlikud tegevused, mida on tehtud paljudes maailma kohtades, sealhulgas Läänemere randades. Lisaks vabatahtlikule tööle on Neste korraldanud Baltikumis neljal viimasel aastal kohalikke kampaaniaid, et aktiveerida tarbijaid mõtlema Läänemere saastatuse peale. Eelmisel, 2023. aastal toetas Neste Eestis, Lätis ja Leedus Läänemere puhastamist ühtekokku 42 700 euroga, sel aastal kavatseb ettevõte summat tarbijaid aktiveerides suurendada.

„Nestes seame kõrgeid standardeid nii kliima, bioloogilise mitmekesisuse, inimõiguste kui ka oma tarneahelate ja toorainete valikule. Meie lahendused annavad klientidele võimaluse vähendada oma kasvuhoonegaaside heitkoguseid. Neste soovib olla üleminekul süsinikuneutraalsele väärtusahelale juhirollis ning toetada bioloogilise mitmekesisuse säilimist. Meie jõupingutused nii vabatahtlikus töös kui ka sponsorkampaaniatega Läänemere kaitsmiseks on kooskõlas meie eesmärkidega. Üks Neste väärtustest on koostöö. Meie ühine Läänemere suvekampaania on hea näide, kuidas väärtused realiseeruvad tegudeks,” sõnab Neste Eesti juht Matti Tähti.

Ühistegevused Läänemere kaitsmiseks

Eestis on kampaaniapartneriks Maailmakoristuspäev, mis korraldab suvel avalikke koristuspäevi ja matku randades ja rannikualadel. Matkade käigus saavad osalejad teada jäätmete ja inimtegevuse mõjust keskkonnale ja kliimale ning Läänemere seisundist. Augustis toimub Läänemere päeva raames Tallinnas Pikakari rannas suurem koristuspäev, kus on kohal ka vabatahtlikud sukeldujad ja lisaks rannale koristatakse ka merre visatud prügi. Näiteks on veest välja toodud elektrilisi tõukerattaid ja ostukärusid, mis on ilmselgelt merre sattunud inimtegevuse tõttu.

Augustis toimub Läänemere päeva raames Tallinnas Pikakari rannas suurem koristuspäev, kus on kohal ka vabatahtlikud sukeldujad ja lisaks rannale koristatakse ka merre visatud prügi.

Leedus on kampaaniapartneriks kolmandat aastat järjest sukeldumisklubi „Nardymo Akademija“, mis Neste toetatava projekti raames tegeleb Läänemerre mahajäetud kalavõrkude otsimise ja väljavõtmisega. Kummitusvõrgud kahjustavad mere loodustasakaalu: kalad ja linnud võivad jääda võrkudesse kinni, samuti eraldub nendest plastosakesi, mis saastavad merevett.

Kummitusvõrgud kahjustavad mere loodustasakaalu: kalad ja linnud võivad jääda võrkudesse kinni, samuti eraldub nendest plastosakesi, mis saastavad merevett.

Ka Lätis jätkub Läänemere puhastamine mahajäetud võrkudest koos 2023. aasta kampaaniapartnerite Riia Tehnikaülikooli Läti Mereakadeemia ning selle ülikooli teadus- ja innovatsioonikeskusega. Mullu tõmmati üks kummitusvõrkudest välja Enguresi linna sadamas, see anti üle ülikoolile, mille innovatsiooniüritusel Neste Coopetition 2024 innovation event lõid õpilased sellest lahendusi kummitusvõrkude taaskasutamiseks.

Läänemere päeva tähistatakse igal aastal augusti viimasel neljapäeval, sel puhul korraldatakse Läänemere-äärsetes riikides erinevad üritusi. Algselt Soome John Nurmineni Fondi poolt ellu kutsutud Läänemere päeva tähistatakse sel aastal 29. augustil.

 

Head Uudised GoodNews