1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Noored: kesklinnas elavad 30 aasta pärast rõõmsad inimesed, katusel kasvavad puud ja ringi ronivad ahvid
Noored: kesklinnas elavad 30 aasta pärast rõõmsad inimesed, katusel kasvavad puud ja ringi ronivad ahvid

Noored: kesklinnas elavad 30 aasta pärast rõõmsad inimesed, katusel kasvavad puud ja ringi ronivad ahvid

Septembris tähistas Tallinna Kesklinna Valitsus 30. tegutsemisaastat ning kutsus sel puhul kõiki linnaosa lasteaialapsi ja kooliõpilasi osalema joonistusvõistluses „Kesklinn 30 aasta pärast”. Võistlusele laekus kokku 165 tööd.

Konkurss toimus kolmes vanusegrupis: eelkooliealised, 1.–4. klassid ja 5.–9. klassid. Ehkki žürii valis igast grupist välja kolm parimat, andsid ka kõik ülejäänud tööd väga ilmeka arusaama sellest, missugusena noored kesklinna tulevikku ette kujutavad.

Elisabeth, 2. klass, Gustav Adolfi gümnaasium, juhendaja Sirli Kont

Päris mitme joonistuse kaaskirjas oli mainitud rõõmsaid inimesi, nii ka 6-aastase Kiisupere lasteaialapse Theresa töös. „Linnas ei tohi olla kuri. Kõik on head ja rõõmsad. Katusel kasvavad puud ja isegi ahvid on linna kolinud. Kõigil on hea olla,” seisab joonistuse kirjelduses.

Samuti tõsteti esile linnaloodust: iga viies töö rõhutas puid, põõsaid, lilli või rohelisi puhkekohti, aga ka linnaruumis elavaid loomi. Eksootilisemate elanikena ennustati meie linnaruumi värvilisi kalu, ahve ja ükssarvikuid.

„Positiivne on see, et sõjaärevus ei ole laste töödesse kuigi palju jõudnud. Vaid üks pilt kujutab lahingutegevuse jälgi vanalinnas. Teised on pigem tingitud poisslaste igipõlisest loomusest või märulifilmides nähtust,” tõi kesklinna vanem võistluse žürii liige Monika Haukanõmm välja. Muidugi käivad tulevikuvisioonide juurde vanade ulmefilmide kombel tulnukad ning mainitakse võimalust reisida Kuule.

Ka tulevikuliiklus on saanud pintsli kaudu erinevaid tõlgendusi. Ühistranspordist on kujutatud nii juhita bussi kui ka lendavaid tramme. „Vähem autosid!” rõhutatakse peaaegu kümnel korral. Mitmel pildil on autod asendatud suisa hobustega.

„Lapsed üllatasid oma töödes kõikvõimalike imemasinate ja -seadeldistega, mis esmapilgul tunduvad veidi liiga ulmelised, kuid kas keegi oleks 30 aasta eest arvanud, et meie tänavatel sõidavad juhita autod ja pakirobotid? Väga võimalik, et õpilased tabasid hoopis täppi,” märkis Gustav Adolfi gümnaasiumi kunstiõpetaja Sirli Kont.

Samas oli palju neid, kes näevad autot 30 aasta pärast linnaruumi osana. Mõni töö väljendas parklate ja autoteede rägastiku suhtes ka kriitikat, tõi Kont Välja. „Läbiv teema oli kindlasti avaliku ruumi kujundamine, nii et inimesed seal rohkem aega veedaksid,” sõnas ta.

Theresa, 6-aastane, Tallinna Kiisupere lasteaed, juhendaja Kadri Kullerkupp

Milliseks muutub meie kliima 30 aasta pärast? Noored ennustavad nii vihma kui ka päikest, samuti maavärinat. Kliima soojenemise asemel kumab paarist tööst läbi kliima jahenemise prognoos. „Aga pole viga – ühel tööl oli linna kohale paigutatud klaaslagi, mille all saab ise kliimat seadistada,” ütles Haukanõmm lootusrikka muigega.

„Meie lapsed on loovad, laia fantaasiaga ja siiski üpris optimistlikud. Nad hoolivad taimedest, loomadest ning inimestestki. Tuleviku kesklinn on heades kätes,” leidis linnaosa vanem.

Joonistusvõistluse „Kesklinn 30 aasta pärast” parimad

Eelkool

  • 1. Theresa, 6-aastane, Kiisupere lasteaed, juhendaja Kadri Kullerkupp
  • 2. Mirjam, 6-aastane, Kiisupere lasteaed, juhendaja Kadri Kullerkupp
  • 3. Tuule Maria, 5-aastane, Kullatera lasteaed, juhendaja Merit Habe

1.–4. klassid

  • 1. Elisabeth, 2. klass, Gustav Adolfi gümnaasium, juhendaja Sirli Kont
  • 2. Mirtel, 2. klass, Gustav Adolfi gümnaasium, juhendaja Sirli Kont
  • 3. Eliza, 2. klass, Gustav Adolfi gümnaasium, juhendaja Sirli Kont

5.–9. klassid

  • 1. Solveig, 6. klass, Gustav Adolfi gümnaasium, juhendaja Sirli Kont
  • 2. Sofia, 6. klass, Gustav Adolfi gümnaasium, juhendaja Sirli Kont
  • 3. Anita, 7. klass, Tallinna kunstikool, juhendaja Pilvi Blankin Jones

Töödest valmib näitus, mis on avatud 31. oktoobrist 3. novembrini Tallinna Kesklinna Valitsuse ees aadressil Nunne 18. Kõiki joonistusi saab lähemalt vaadata Kesklinna valitsuse kodulehel.

Head Uudised GoodNews