1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nublu teatas Hiiumaal tulekahjust, mis võis alguse saada vanadest patareidest
Nublu teatas Hiiumaal tulekahjust, mis võis alguse saada vanadest patareidest

Nublu teatas Hiiumaal tulekahjust, mis võis alguse saada vanadest patareidest

Teisipäeval sai G4S-i juhtimiskeskus Kärdla korterist häiresignaali, mille edastas vinguandur Nublu.

Kuna turvafirma töötajad korterielanikega kohe ühendust ei saanud, siis saadeti olukorda kontrollima patrull. Üks korterielanikest helistas aga vahepeal tagasi ja teatas, et turvatöötaja abi pole vaja, sest ta on kodule lähedal ja vaatab, mis anduri alarmi põhjustab.

Kui majaelanik korteri ukse avas, paiskus talle vastu suitsu ja kuumust, mille peale mees kiirelt ukse sulges ja hädaabinumbrile 112 helistas. Korteris oli lahtise leegiga tulekahju, mida kohale kiirustanud päästjad kustutama asusid. Korter sai tulest, tahmast ja kustutusveest kahjustada.

Kuna tule puhkemise hetkel kedagi korteris ei viibinud, suudeti ohuolukord kiirelt avastada ja tulele piir panna. Ühtlasi hoiti sedasi ära tule levik teistesse korteritesse.

Päästeameti töötajate esialgsel hinnangul võis tulekahju alguse saada vanadest patareidest, mis olid kilekotti kogutud ja riidenagisse riputatud. Korterielaniku sõnul oli ta sinna asetanud vanad erinevat tüüpi patareid, et need siis kogumispunkti viia. Teine versioon on, et põleng võis alguse saada ka elektrilüliti juurest. Tulekahju täpset põhjust päästeamet veel uurib.

On väga levinud, et vanad patareid kogutakse kodus enne kogumispunkti viimist kilekotti. Omavahel kokku puutudes võivad patareid moodustada vooluringi ja sealt edasi põhjustada põlengu. Tuleohu vältimiseks peaks tühjad patareid viima kogumispunkti esimesel võimalusel. Kui seda pole võimalik kohe teha, siis säilitada neid kuivas ja jahedas ruumis.

Nublu suitsu- ja vinguandur töötab nii, et saadab lisaks valjule alarmile häireteate G4S-i juhtimiskeskusesse, kes võtab kliendiga ühendust ja küsib, kas on abi vaja. Vajadusel saadetakse appi lähim patrull või vabatahtlikud päästjad. Sellist lahendust kasutab 25 000 pere üle Eesti. Sarnasel põhimõttel töötavad valvesüsteemidega ühendatud suitsu- ja vinguandurid.

Head Uudised GoodNews