1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Ökomäss 2014 – kultuuri ja keskkonna kohtumispaik
Ökomäss 2014 – kultuuri ja keskkonna kohtumispaik

Ökomäss 2014 – kultuuri ja keskkonna kohtumispaik

okomass201419. – 21. septembril leiab Kultuurikatla Aias aset juba neljas Ökomäss. Koguperefestivali ja ökoehitusmessi eesmärgiks tutvustada viise, kuidas muuta oma elukeskkonda nõnda, et selles oleks hea ja tervislik elada ning seejuures ka looduskeskkonnale võimalikult vähe survet avaldada. Üritusel osalemine on tasuta.

„Keskkond, kus me elame, mõjutab oluliselt nii meie tervist kui ka enesetunnet palju laiemas mõttes. Ning selle keskkonna loomine on paljuski meie enda kätes. Ökomäss jagab ühelt poolt soovijatele õpetust, kuidas saab ruumi enda ümber palju sõbralikumaks ümber kujundada, teiselt poolt aga loodame tõmmata palju rohkem tähelepanu öko- ja säästlikkuse teemadele laiemas plaanis,“ rääkis Ökomässu üks korraldajatest, Säästva Renoveerimise Infokeskuse juhataja Tarmo Andre Elvisto.

Reedel kell 10 algab Ökomässu avaüritus, seminar „Ökoehitus ja muinsuskaitse – reguleeritud või orgaaniline“. Seminari läbivaks teemaks on kogukondade, üksikinimeste ja avaliku sektori roll uue elukeskkonna loomisel ja olemasoleva säilitamisel. Eesti- ja inglisekeelsel seminaril saavad sõna teadurid, kodanikuühenduste aktivistid, arhitekt ja Breeam audiitor.

Laupäeval ja pühapäeval toimuval ökoehitusmessil jagavad kogenud meistrid, ökoehitajad, restaureerijad ja paljud teised oma ala spetsialistid nii messil, töötubades kui ka avatud seminaridel oma teadmisi kõigile külastajatele. Tegevust jagub ka lastele – meisterdada saab koos Sagadi Looduskooli, Maru Karu, Lastemuuseum Miia-Milla-Manda ja teistega. Festivali kultuuriprogrammi kulminatsiooniks on laupäeval kell 20 algav laulu- ja pilliõhtu Kairi Leivo, Kaur Einasto, Sandra Sillamaa ja Reigo Ahvenaga.

Messi ajal juhivad tähelepanu avalikule ruumile, selle võimalustele ja linnaplaneerimisele Hamburgi kunstnikud grupeeringust Gängeviertel oma installatsiooniga XYZ OPEN CITY (autorid N55 ja Till Wolfer). Installatsioon on kohtumis- suhtlemispaigaks kõigile, kuid eelkõige on võimalik seal kunstnike endiga vestelda ning läbi interaktiivse fotoinstallatsiooni leida sarnasusi Tallinna ja Hamburgi vahel. Koondnimetusega JUXTAPOSITION – KÕRVUTAMINE installatsioon jääb avatuks messi lõpuni.

Ökomässu korraldajad on Säästva Renoveerimise Infokeskus ja Eesti Vabaõhumuuseum. Üritust toetavad Kultuuriministeerium,
Keskkonnainvesteeringute keskus, Eesti Kultuurkapital, Hamburgi linnavalitsus.

Head Uudised GoodNews