1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Paide uue gümnaasiumi toitlustusala ehib kunstiteos “Teadmiste värvid“
Paide uue gümnaasiumi toitlustusala ehib kunstiteos “Teadmiste värvid“

Paide uue gümnaasiumi toitlustusala ehib kunstiteos “Teadmiste värvid“

Vahram Muradjani ja Svetlana Bogomolova värviküllane installatsioon „Teadmiste värvid“ on uue Paide riigigümnaasiumi toitlustusala ilmestav taies, millele avaneb vaade hoone kõigilt kolmelt korruselt ja läbi klaasfassaadi ka tänavalt.

Installatsioon kujutab abstraheeritult erinevaid nooruse-, kasvu-, õppimise- ja tasakaalusümboleid. Teose moodustavad alumiiniumlehtedest detailid, mis kihiliselt asetsedes ja taustseinast eendudes annavad seinataiesele ruumilise efekti. Installatsioon on 9,7 meetrit lai, 6,5 meetrit kõrge ja 15 sentimeetrit seinast eenduv.

Autorid mõtestavad oma kunstiteose tausta järgnevalt: „Paide riigigümnaasiumi hooneansambel on vaimustav. Kooli sisearhitektuurse lahenduse juures inspireerisid meid taiesele broneeritud seina ja ruumi proportsioonid ning vaatenurkade ja vahemaade rohkus kunstiteosele. Uue hooneosa astmelised vormid ja vana hooneosa ajaloolisus said teose kontseptsiooni lähtepunktiks. Huvitav väljakutse oli visualiseerida taiese idee esteetikasse, mis täiendaks koolimaja nooruslikul viisil.“

Gümnaasiumi äsja valminud hooneansambli moodustab muinsuskaitsealune ajalooline ja uus hooneosa. Kunstiteose asukohaks on uue hoone idasein söögisaalis. Gümnaasiumi projekteeris Salto arhitektuuribüroo, sisearhitektuurse lahenduse lõid Pingi sisearhitektid.

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1% eest soetada kunstiteoseid. Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele.

Foto: Ants Leppoja, Järvamaa Eesti Südamaa
Head Uudised GoodNews