1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Palju õnne! Gustav Ernesaksa Fondi halduskogu tunnustab koorijuhti Triin Kochi
Palju õnne! Gustav Ernesaksa Fondi halduskogu tunnustab koorijuhti Triin Kochi

Palju õnne! Gustav Ernesaksa Fondi halduskogu tunnustab koorijuhti Triin Kochi

triin-koch
Triin Kochi tunnustatakse kõrgetasemelise töö eest Eesti koorimuusika arendamisel

Gustav Ernesaksa Fondi halduskogu käesoleva aasta peastipendiumi saab koorijuht Triin Koch. Koorimuusika edendamise stipendium otsustati määrata Varje Vürstile ning õppestipendium noorele koorijuhile Kuno Kergele.

Gustav Ernesaksa Fondi halduskogu tunnustab Triin Kochi kõrgetasemelise töö eest Eesti koorimuusika arendamisel ning tema panuse eest laulupidudesse Gustav Ernesaksa nimelise koorimuusika peastipendiumiga.

Gustav Ernesaksa Fondi halduskogu liikme Hirvo Surva sõnul on Triin Koch oma lõputu pühendumise ja alati iseendaks jäämise kaudu jõudnud Eesti koorimaastiku tippu. „Triin Kochi iseloomustab professionaalsus, nõudlikkus enese ja oma lauljate suhtes, armastus koorilaulu vastu ning usk kaunisse vokaali – selle järjepidev otsimine ja õpetamine,“ ütleb Surva ning lisab: „Tema pidev edasiliikumine ja mitte iialgi loorberitele puhkama jäämine on teinud temast juba tänaseks Eesti koorimuusika Raudse Leedi, julgeks ma öelda.“

“Triin Kochi iseloomustab professionaalsus, nõudlikkus enese ja oma lauljate suhtes, armastus koorilaulu vastu.”

Triin Koch (s. 1975) on üks tänase Eesti tuntumaid ja tunnustatumaid koorijuhte, kelle käe all laulavad meie kontsertkooride paremikku kuuluvad Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor ning Tartu Ülikooli Kammerkoor.

Ta lõpetas Heino Elleri nimelise Muusikakooli dirigeerimise erialal 1997. aastal Vaike Uibopuu klassis, 2001. aastal samal erialal EMTA professor Kuno Arengu käe all ning 2004. aastal sai samas magistrikraadi. Oma kooridega on ta saavutanud kõrgeid kohti mitmetel rahvusvahelistel konkurssidel, toonud publiku ette meeldejäävaid kontsertkavasid ning salvestanud nii uuemat kui ka vanemat Eesti koorimuusikat. Triin Koch on juhatanud nais- ja neidudekoore mitmetel laulupidudel. Järgmisel suvel toimuval XII noorte laulupeol “Mina jään” on ta neidudekooride liigijuht. Ta on Eesti Koorijuhtide Liidu liige ja Eesti Kooriühingu mentor.

Gustav Ernesaksa Fondi kooriliikumise edendamise stipendium määratakse sel aastal halduskogu nõukogu otsusega Varje Vürstile, kes juba aastakümneid edendanud poistelaulu nii õpetaja, dirigendi kui ka korraldajana. Ta on 1995. aastal loodud Järvamaa poistekoori süda ja hing, üle-eestilise poistekoori “Kalev” mänedžer ning osalenud viimased 15 aastat Eesti Meestelaulu Seltsi poistekooride sektsiooni töös. Lisaks on Varje Vürst olnud Eesti Koorijuhtide Liidu vastutav sekretär liidu asutamisest peale ning Eesti Kooriühingu koolikooride konsultant.

Hirvo Surva sõnul on Varje Vürst oma hoolivuse ja armastusega andnud suure panuse poiste- ja noortekooride arengusse. “Kui dirigendid teevad oma tööd, siis Varje on taganud just lauljate heaolu ja olnud neile toeks ja toetajaks, jäädes ise seejuures alati nähtamatuks,” rõhutab Surva.

Gustav Ernesaksa Fondi õppestipendium määratakse noorele koorijuhile Kuno Kergele, kes on hetkel Eesti Muusika ja Teatriakadeemias omandamas magistrikraadi professor Ants Sootsi dirigeerimisklassis. Kuno Kerge juhatab juba kuuendat hooaega oma endise juhendaja, Alo Ritsingu kõrval Tartu Akadeemilist Meeskoori ning meeskoori “Forestalia”. Samuti juhatab Kerge Virumaa poistekoori, abidirigendina ERRi segakoori ning projekti “Ärkamisaeg” raames loodud Tartu ja Võru noorte meeskoore.

Hirvo Surva tunnustab noort kolleegi ja ütleb, et Kuno Kerge on läbi väga suure pühendumuse ja pingutuse lühikese ajaga näidanud oma võimet tuua noori koorilaulu juurde kokku ja tagada järjepidevus just meeskooride arengus.

Monika Kuzmina Peatoimetaja