1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Parimaks nooreks ettevõtjaks kuulutati Jaan Hendrik Murumets
Parimaks nooreks ettevõtjaks kuulutati Jaan Hendrik Murumets

Parimaks nooreks ettevõtjaks kuulutati Jaan Hendrik Murumets

Eesti parimate ettevõtete auhinnagalal pälvis Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Swedbanki aasta noore ettevõtja tiitli 29-aastane ettevõtja Jaan Hendrik Murumets, kes on kaasasutaja ja tegevjuht asjade interneti ja autonoomsete süsteemide arendusettevõttes Krakul OÜ.

Tänavuse aasta noore ettevõtja konkurss oli eriti tihe, sest esikolmikusse jõudnud nominente eraldas üksteisest ainult üks punkt. Noore ettevõtja preemia nominentideks olid Jaan Hendrik Murumets ettevõttest Krakul OÜ, Helina Kulper ettevõttest SmartStuff OÜ ja Märt Kroodo ettevõttest 1oT OÜ.

Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts tõdes, et tänavuste kandidaatide hulgast võitja valmine oli keeruline. „Iga aastaga on meil aina rohkem ettevõtlikke noori, kes aitavad arendada Eesti majanduskeskkonda ning teevad seda valdkondades, mis on tulevikku vaatavad ning omavad suurt potentsiaali kasvamiseks üle terve maailma,“ ütles Palts ning lisas, et Jaan on hea näide sellest, kuidas heast spetsialistist võib saada ka suurepärane juht, isegi kui eelnevaid kokkupuuteid ettevõtlusega ei ole olnud. „Usun, et Jaani ja Krakuli lugu motiveerib paljusid noori ning tulevikus näeme veelgi rohkem ettevõtlike inimesi, kes viivad edasi teadmismahukaid valdkondi ning tegevusalasid, siinsamas Eestis,“ sõnas Palts.

„Tänavuse konkursi parimate ettevõtete tegevusala on positiivne üllatus, sest just sellised tegevusalad loovad nutikaid lahendusi ja eeldusi teiste valdkondade ettevõtete eduks,“ ütles Swedbanki ettevõtete panganduse juht Liisi Himma. „Ka meie tööstusuuringud näitavad, et digitaliseerimise ja automatiseerimise investeeringud on ettevõtjate hinnangul lähiaastatel üks olulisemaid prioriteete, et konkurentsis püsida.“

„Eesti parimateks ettevõteteks on alati valitud need, kes on oma vallas osutunud mitmete üldiselt mõistetavate kriteeriumide järgi kõige edukamateks. Ent tulevikus muutub edukaks saamisel järjest olulisemaks ka kaugemale ja enda kõrvale nägemine, tulevikusignaalide tajumine ja sellega arvestamise oskus,” ütles president Kersti Kaljulaid.

Aasta noor ettevõtja on 29-aastane elektroonikainsener Jaan Hendrik Murumets, kes on kasvatanud asjade interneti arendusettevõtte Krakul mõne aastaga kiiresti kasvavaks rahvusvaheliseks ettevõtteks. Ettevõte on seni kasvanud omakapitaliga ilma ühegi välise investeeringuta ning tõusis tänavu ka Äripäeva Gaselli TOP ettevõtete nimekirja.

Samuti populariseerib Jaan elektroonikaga seotud erialasid noorte seas ning valdkonda tervikuna. Näiteks selle aasta suvel aitas Jaan läbi viia edukat noorte elektroonikute leidmise ja motiveerimise kampaaniat elektroonik.ee. Koostöös TalTechi ja Eesti Elektroonikatööstuse Liiduga, oli Jaan kampaania kõneisik ja konsultant, tutvustades elektroonikainseneri elu nii välireklaami, digimeedia ja sotsiaalmeedia kaudu. Kampaania tulemusel alustas sellel sügisel TalTechi riistvara ja programmeerimise erialal bakalaureuseõpinguid eelmise aastaga võrreldes kaks korda rohkem tudengeid.

Laiemalt tuntud lahendustest on Krakul kaasa löönud näiteks Barkingu nutikate parklate, BiKeepi nutikate rattaparklate, Starshipi pakirobotite ja AuveTechi isesõitvate busside loomisel. Samuti on ettevõtte loodud lahendus kasutusel Valnese nutikates ukselukkudes erinevates Tallinna koolides. Läbi aegade enim tähelepanu tõmmanud projektidest toob ettevõte välja koostöö WeCheer.io-ga, mille käigus ehitas Krakuli meeskond maailma esimese nutika õllepudeliavaja. Tegu oli turundusplatvormiga, mis võimaldas reaalajas mõõta baarides avatud pudelite arvu, marki ja muid kasulike andmeid, mis aitas tootjatel mõista enda kaubamärgi mõju ja tulemust.

Tänavu juulis sõlmis Krakul  partnerluslepingu maailma ühe suurima juhtmevaba ühenduse komponentide tootjaga Richardson RFPD. Koostöölepinguga kaasatakse Krakul suuremahuliste asjade interneti arendusprojektidesse üle maailma, mis teeb tulevikus Krakulist Eesti ainukese laiemalt rahvusvahelisi asjade interneti lahendusi pakkuva arenduspartneri.

Konkursi žüriis osalesid kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts, Swedbanki äripanganduse osakonna juht Aira Nigul-Lepp, Eesti Vabariigi presidendi majandusnõunik Heido Vitsur, Estraveli tegevjuht Anne Samlik ning eelmise aasta noore ettevõtja preemia laureaat ja ettevõtte Ampler Bikes asutaja Ardo Kaurit.

Head Uudised GoodNews