1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. Pärnus toimub Diverse Universe performance festival „Defibrillator“
Pärnus toimub Diverse Universe performance festival „Defibrillator“

Pärnus toimub Diverse Universe performance festival „Defibrillator“

8. juulil, kell 21 algab Pärnu Loovlinnakus Diverse Universe performance’i festival „Defibrillator“.

Defibrillaator (eesti keeles tuntud ka kui elektrišoki aparaat) on elustamisaparaat, mida kasutatakse inimese elustamiseks südame äkksurma korral.

Antibody Corporation Adam Rose

Korraldajad, Al Paldrok ja Non Grata kunstirühmitus, on valinud selle aasta performance programmi koostama Põhja- Ameerika ühe silmapaistvama tegevuskunsti kuraatori, Chicagos tegutseva Joseph Ravensi. Ravens on valinud festivali teemaks “Tugev vastuseis” ehk vastandseisundite vastastikuse seotuse paljastamine: “Kõik on muutumises, alati voolav, vastavalt Jonathan Barnesi Herakleitose tõlgendusele, mis kirjeldab vastandite kokkulangemist – vähemalt kahe tingimuse kooseksisteerimist, mis on teineteisele vastandlikud, kuid sõltuvad teineteisest, ja on seega paigutatud pingerikkasse olukorda.”
See pinge inspireeris teda panema kokku kontseptsiooni “Tugev vastandus”.

April Lynn

Joseph Ravens lisab, et arvestades vastandeid, eriti kunstile viidates, ei saa vältida apollolikku ja dionüüslikku arutelu. Alates “Tragöödia sünnist” arenesid kaks loomingulist kalduvust kõrvuti, kumbki oma pilkamistega, mis sundisid teineteist energilisemale tootmisele.

Nietzsche ideed on tõlgendatud killustatud teadvuse või eksistentsiaalse ebastabiilsuse väljendusena, kus kummaski peavad Apollo ja Dionysos sõda, kusjuures mõlemad pooled võistlevad domineerimise nimel.

Roberto Sifuentes

Vastandid on reaalsus ja nende omavaheline seos on hädavajalik, kuid korrelatiivsed vastandid ei ole üksteisega identsed. Ravensi sõnul käib see projekt välja idee, et elus ja maailmas olevate vastandlike seisundite seoste paljastamisega võib palju võita.

8. juulil esinevad lisaks Joseph Ravensile Mehhiko juurtega Chicano performance kunstnik ja pragu Chicago Art Instituudis professorina tegutsev Roberto Sifuentes, Chicago kollektiiv Antibody Corporation, Artemis Beasts New Yorgist. Eestit esindavad Jürgen Rooste kureeritud Luulesuves ja Antisuveteateris Jürgen Rooste, Mari-Liis Müürsepp, Artur Rinne ja Asko Künnap.

Diverse Universe Perormance Festival toimub sel aastal 3 eraldi performance õhtuga, 8. ja 22 juulil ning lõppakord Non Grata 25 juubelifestivalil 5. augustil.

Artemis Beasts

Sündmust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Pärnu linn.

  • Rohkem infot leiab SIIT!
Head Uudised GoodNews