1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. Nädalavahetusel viib Pärnus performance programmi “Tugev vastuseis” läbi Joseph Ravens
Nädalavahetusel viib Pärnus performance programmi “Tugev vastuseis” läbi Joseph Ravens

Nädalavahetusel viib Pärnus performance programmi “Tugev vastuseis” läbi Joseph Ravens

22.-23. juulil toimub kolmandat korda Pärnu Loovlinnakus DIVERSE UNIVERSE Performance festival “Defibrillator”. Defibrillaator (eesti keeles tuntud ka kui elektrišoki aparaat) on elustamisaparaat, mida kasutatakse inimese elustamiseks südame äkksurma korral. Korraldajad, Al Paldrok ja Non Grata kunstirühmitus, on valinud selle aasta performance programmi koostama Põhja- Ameerika ühe silmapaistvama tegevuskunsti kuraatori, Chicagos tegutseva Joseph Ravensi.

Ravens on valinud festivali teemaks “Tugev vastuseis” ehk vastandseisundite vastastikuse seotuse paljastamine: “Kõik on muutumises, alati voolav, vastavalt Jonathan Barnesi Herakleitose tõlgendusele, mis kirjeldab vastandite kokkulangemist – vähemalt kahe tingimuse kooseksisteerimist, mis on teineteisele vastandlikud, kuid sõltuvad teineteisest, ja on seega paigutatud pingerikkasse olukorda.”

See pinge inspireeris teda panema kokku kontseptsiooni “Tugev vastandus”.

Joseph Ravens lisab, et arvestades vastandeid, eriti kunstile viidates, ei saa vältida apollolikku ja dionüüslikku arutelu. Alates “Tragöödia sünnist”, arenesid kaks loomingulist kalduvust kõrvuti, kumbki oma pilkamistega, mis sundisid teineteist energilisemale tootmisele.

Nietzsche ideed on tõlgendatud killustatud teadvuse või eksistentsiaalse ebastabiilsuse väljendusena, kus kummaski peavad Apollo ja Dionysos sõda, kusjuures mõlemad pooled võistlevad domineerimise nimel.

Vastandid on reaalsus ja nende omavaheline seos on hädavajalik, kuid korrelatiivsed vastandid ei ole üksteisega identsed. Ravensi sõnul käib see projekt välja idee, et elus ja maailmas olevate vastandlike seisundite seoste paljastamisega võib palju võita.

Üles astuvad:

  • Peter Rosvik (FIN/SWE)
  • Kaisa Luukkonen (FIN/SWE)
  • Joseph Ravens (USA)
  • Antibody Corporation (USA)
  • LUULESUVI (EST)
  • Karl-Martin Sinijärv
  • Maarja Kangro
  • Jürgen Rooste

Toetavad: Eesti Kultuurkapital, Pärnu linn, Punch Club

  • Rohkem infot SIIT!
Head Uudised GoodNews