1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. PEAME ÕPPIMA TAAS UNISTAMA I Fotografiska avab näituse sõja eest põgenenud naistest, kes unistavad utoopiast
PEAME ÕPPIMA TAAS UNISTAMA I Fotografiska avab näituse sõja eest põgenenud naistest, kes unistavad utoopiast

PEAME ÕPPIMA TAAS UNISTAMA I Fotografiska avab näituse sõja eest põgenenud naistest, kes unistavad utoopiast

20. mail avab Fotografiska uue näituse “Nende volditud seinte vahel, Utoopia” naiskunstnike duolt Cooper & Gorfer. Näitus lähtub praegusest poliitilisest reaalsusest, kus paljud inimesed on sunnitud lahkuma enda kodudest ja alustama elu otsast peale. Sügavast huvist inimese loo vastu, on kunstnikud rajanud mängulise utoopilise teatri, tuletades meelde, et me kõik oleme sattunud enda tõlgenduste ning kultuurilisest taustast tulevate piltidega kujutlusmaailma.

Näitus lähtub praegusest poliitilisest reaalsusest, kus paljud inimesed on sunnitud lahkuma enda kodudest ja alustama elu otsast peale.

Cooper & Gorfer esitavad vaatajale küsimusi: Millest Sa kinni hoiad? Kus on Sinu salajane kuulumise koht? Kui peaksid kõik maha jätma ning alustama uuesti – kes Sa oleksid? Sõdadest ja kliimamuutuse kõikehõlmavatest mõjudest põhjustatud humanitaartragöödiad tekitavad mõõtmatuid rändelaineid ja kannatusi. Kas me jaksamegi enam kujutleda paremat maailma?

Rabatud mõistmisest, et elame Utoopia kaotamises, intervjueerisid Cooper & Gorfer kohalike kogukondade noori naisi, kelle elud on sunnitud rände tagajärjel purunenud. Mis on nende naiste unelmad, identiteet ning salajased igatsused? Näitusel eksponeeritavate erksavärviliste portreede peategelased on noored naised, kelle elu ning enesemääratlus on lõhutud. Naisi on kujutatud kui jumalannasid, ümbritsetuna abiliste saatjaskonnast. Kollaažitehnika ning lõigete abil konstrueerivad Cooper ja Gorfer igas toeses mitmekihilised füüsilised vormid, mis toimivad taustakihtidena teatrilaval. See on maailm, kus kõik on võimalik.

Näitusel eksponeeritavate erksavärviliste portreede peategelased on noored naised, kelle elu ning enesemääratlus on lõhutud.

Maarja Loorents, “Kunstnikud Sarah Cooper ja Nina Gorfer tegelevad teemaga, mis on hetkel väga aktuaalne – kuidas luua oma elu uuesti üles võõral maal, võõras keskkonnas. Näitusel avanevad meile liigutavad lood inimestest, kes ei ela oma kodumaal ja kes tegelevad teemadega –  kuidas hoida oma identiteet ja traditsioonid elus ajal, kui valitseb suur ebakindlus. Näitus kajastab nende inimeste elukäiku – ja seda kõike saadab lummavalt värviline visuaalne, kollaažilik ja kiht kihilt avanev pildikeel,”  lisas Loorents.

Kultuuriajaloolane Thomas Berry on öelnud, “Kui ühiskonna kultuurimaailm – unistused, mis on juhatanud selle teatud punkti – muutub ebafunktsionaalseks, peab ühiskond taas unistama hakkama.”

Kui ühiskonna kultuurimaailm – unistused, mis on juhatanud selle teatud punkti – muutub ebafunktsionaalseks, peab ühiskond taas unistama hakkama.

Utoopiline teater mängib pindade, arhitektuuri ning loodusega, nii leiab vaataja ennast seinte, aedade ja ukseavadega mõõtmatust suletud ruumist. Inspireerituna kirjanike Italo Calvino “Nähtamatud linnad” ja Jorges Luis Borges “Labürindid” raamatute mittelineaarsetest narratiividest, loovad Cooper ja Gorfer arhitektuurilised utoopilised elemendid. Selles illusioonide maailmas elavad naised on ehitud väheste, hoolikalt hoitud, isiklike esemetega endisest elust.

Cooper & Gorfer koosneb kunstnikest Sarah Cooper (USA, 1974) ja Nina Gorfer (Austria, 1979). Cooper & Gorfer uurivad nende naiste lugude ja elude põhjal, kellega nad kohtuvad ja kellega nad koostööd teevad, mälu, rände, ümberpaigutamise ja identiteedi muutlikkuse küsimusi. Sarah Cooper ja Nina Gorfer on koos töötanud alates aastast 2006. Nende töid on eksponeeritud Hasselblad Keskuses, Göteborgis, Riiklik Fotograafiamuuseum Kopenhaagenis, Fotografiska Stockholmis ning on osa mitme muuseumi kollektsioonist, sh Islandi Rahvusgaleriis. Cooper & Gorfer on Hasselbladi saadikud.

  • Näitus jääb avatuks kuni 18. septembrini.
Head Uudised GoodNews