1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Peaminister arvestab OECD soovitustega
Peaminister arvestab OECD soovitustega

Peaminister arvestab OECD soovitustega

Taavi Rõivas Foto allikas: www.valitsus.ee
Taavi Rõivas
Foto allikas: www.valitsus.ee

OECD on Eestile hea partner, kelle kogemusi ja soovitusi võtab riik tõsiselt, kinnitas peaminister Taavi Rõivas kohtumisel OECD peasekretäri Ángel Gurríaga.

“Eesti oli 2010. aastal üks viimaseid OECD-ga liitujaid ja meie eesmärk on jõuda 34 liikmesriigi seas parimate sekka ning tõsta Eesti inimeste elustandardit,” ütles Rõivas valitsuse kommunikatsioonibüroo teates.

OECD märkis, et Eesti majanduse väljakutseteks on madal tootlikkus, energiamahukus ning tööjõu ettevalmistuse ja tööturu vajaduste ebakõla. Peaministri sõnul on mitmed vajalikud sammud juba astutud. Näiteks jätkab valitsus tööjõumaksude vähendamist, asendades selle ressursskasutuse ja keskkonnasaastamise maksustamisega.

Ka energiamahukuse vähendamiseks on valitsus ette valmistanud saastetasumäärade tõusu alates 1. jaanuarist 2017, ütles Rõivas ja lisas, et see langeb kokku OECD soovitusega, kelle hinnangul Eesti peaks energiatarbimise vähendamiseks tõstma energiaallikate maksumäärasid.

Samas OECD soovitused fiskaalpoliitikaks erinevad mõnevõrra Eesti valitsuse senistest põhimõtetest. Kui OECD soovitab pikaajalise majanduskasvu tagamiseks kaaluda väikese defitsiidi lubamist riigieelarves, siis peab Rõivas oluliseks eelarvepoliitika usaldusväärsuse tagamiseks kinni pidada struktuurse tasakaalu või ülejäägi eesmärgist. “Laenu võtmine saab tulla kõne alla ainult oluliste investeeringute puhul, mille mõju Eesti majandusele on pikaajaline,” ütles Rõivas.

Kolmapäeval avaldatud OECD raportis juhitakse Eesti tähelepanu madalale elatustasemele ja tootlikkusele ning kõrgele saastamisele. Soovitatakse vähendada palgalõhet, tagada paremad ümberõppevõimalused ja suurendama kulutusi haridusele ja tervishoiule.

Head Uudised GoodNews