1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Pirita Vaba Aja keskuses avati Kärt Summataveti joonistuste näitus
Pirita Vaba Aja keskuses avati Kärt Summataveti joonistuste näitus

Pirita Vaba Aja keskuses avati Kärt Summataveti joonistuste näitus

9. veebruaril avati Pirita Vaba Aja Keskuses Merivälja kunstniku Kärt Summataveti joonistuste näitus “Kõiksuse kokkukõla”.

Käesolev näitus koosneb valikust, mille kunstnik on teinud kolmekümne kuue teosega seeria Kahekõne: Mütoloogia ja Teisintellekt joonistuste hulgast.

Seeria sai alguse pandeemia puhkemise ajal kevadel 2020, kui Kärt Summatavet oli Tartu Ülikooli vabade kunstide professor ning tekkis sisemine sund kõike toimuvat peegeldada ja väärtusahel uuesti läbi mõelda.

„Pirita Vaba Aja Keskuse galeriis kõnelevad Summataveti joonistused tundlikult ja sügavuti inimese ja tehnoloogia suhetest,“ jagab näitusemuljeid Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit. „On hea meel tutvustada kohalikule publikule kohalike kunstnike tippteoseid.“

Aeganõudvad, ehtekunstniku täpsust nõudvad juveliirsed joonistused sündisid järk-järgult aastatel 2020–2021. Iga detail ja faktuur on olemuselt vaba mõttetöö ja interpretatsiooni kokkukõla. Joonistades tekkis küsimus, kas kunagi loob ka tehisintellekt endale oma mütoloogilise loomisloo või laenab ta oma tekke- ja sünniloo inimestelt.

Joonistused on digitaliseeritud ja digitaalselt töödeldud ning trükitud giclée-tehnikas.

Kärt Summatavet on ehtekunstnik, graafik, kuid on loonud ja juhatanud ka tootearenduse, disaini ja moekunsti projekte, kirjutanud mitmeid raamatuid ja teadusartikleid.

Ta on õpetanud mitmetes Eesti ja välismaa ülikoolides, kuidas koguda erinevate rahvaste kultuuripärandit, et leida inspiratsiooni ja uusi ideid innovaatilisele ja kaasaegsele tootearendusele.

Tema lemmikteema on erinevate kultuuride märksüsteemid, eesti ja soome-ugri rahvaste mütoloogiline maailmapilt ja visuaalne emakeel.

Näitus jääb avatuks 31. märtsini ja on avatud tööpäevadel kell 9.30-20 ja pühapäeval kell 10-12; kell 18-20.

Head Uudised GoodNews